managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuw Nederlands gasgebied voor Total

Posted by managing21 on september 4th, 2006

De Franse oliemaatschappij Total gaat volgend jaar in de Noordzee een nieuw gasveld exploiteren. Het gebied ligt in het Nederlandse deel van de Noordzee en moet naar schatting bijna één kubieke meter gas per jaar opleveren. Dat is ruim vijftien procent van de totale Total-gasproductie in Nederland.

Het gebied (K5F) ligt ongeveer 110 kilometer ten noordwesten van Den Helder en werd in 1999 ontdekt. Over de totale capaciteit van het gebied heeft men geen zekerheid. Dat zou pas duidelijk worden wanneer het daadwerkelijk in productie wordt genomen. Bij de productie maakt Total gebruik van een elektrische in plaats van hydraulische bediening. Dat moet het risico op olielekken vermijden en zou volgens Total een wereldprimeur zijn.

De totale Nederlandse gasproductie vertegenwoordigt ongeveer 50 miljard kubieke meter per jaar. Eind vorig jaar bedroeg de totale Nederlandse aardgasreserve 1.510 miljard kubieke meter. Daarmee is Nederland na Noorwegen het land met de grootste gasreserves van Europa.