managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 5th, 2006

De Russische milieutoezichthouder heeft de druk op het olie- en gaswinningsproject Sachalin-2 opgevoerd. De waakhond heeft bij een rechtbank in Moskou klacht neergelegd omdat het miljardenproject niet zou voldoen aan de milieuregels. Als de rechtbank deze klacht volgt, moet het werk aan het project, dat wordt geleid door Shell, volgens de toezichthouder worden stilgelegd tot er een nieuwe milieurapportage is uitgevoerd en de milieuregels niet meer worden overtreden. Eerder had de toezichthouder bepaald dat het project aan de regels voldeed. Sachalin-2 is één van de grootste olie- en gaswinningsprojecten ter wereld. De Russische overheid werkt het door kostenoverschrijdingen geplaagde project al langere tijd tegen. Oliemaatschappij Gazprom aast op een belang van 25 procent in het project. Nu is 55 procent in handen van Shell. Ook de Japanse groepen Mitsui en Mitsubishi participeren in het project.

China heeft besloten voor het einde van volgend jaar meer dan 4.800 kleine, onveilige steenkoolmijnen. Volgens het staatspersbureau Xinhua worden nog voor het einde van dit jaar 2.652 mijnen gesloten. Volgend jaar zouden er nog eens 2.209 de deuren dicht doen. China telt ongeveer 17.000 kleine steenkoolmijnen. Deze zijn goed voor een derde van de steenkoolproductie, maar ook voor twee derde van het aantal dodelijke slachtoffers. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn al 2.900 doden gevallen bij mijnongevallen. Vorig jaar vielen volgens officiële cijfer in totaal 6.000 doden. Eerdere pogingen van de regering om het aantal kleine mijnen te reduceren, liepen vaak op niets uit, meestal door weerstand van lokale autoriteiten. Zij hebben vaak een persoonlijk belang bij de mijnen in hun gebied. Op termijn wil China minder dan 10.000 steenkoolmijnen overhouden.

Het Russische staatsgasconcern Gazprom is met Turkmenistan akkoord gegaan met een verhoging van het tarief voor Turkmeens gas naar 100 dollar per duizend kubieke meter. De prijsverhoging gaat per direct in. Dat maakten Gazprom-topman Alexei Miller en de Turkmeense president Saparmurat Niyazov dinsdag bekend. Er gingen maanden van prijsonderhandelingen aan de overeenkomst vooraf. Het nieuwe tarief loopt tot eind 2009 en heeft betrekking op de levering van 162 miljard kubieke meter aardgas. Het huidige tarief bedraagt 65 dollar per duizend kubieke meter. Het merendeel van het gas uit het Centraal-Aziatische land wordt geëxporteerd naar Oekraïne via Russische gaspijpleidingen. Rusland verkoopt zijn eigen gas liever aan de meer lucratieve Europese markt.

Rusland heeft het groene licht gegeven aan een omvangrijke privatisering van zijn energiesector. Om de verouderde infrastructuur te moderniseren en nieuwe krachtcentrales te bouwen, zoekt het land 79 miljard tot 87 miljard dollar aan investeringen over een periode van vier tot vijf jaar. Door de stroomsector te liberaliseren, hoopt Moskou een dreigende crisis af te wenden. Het Russische stroomnetwerk heeft geregeld te kampen met storingen en tekorten door jaren van sterke economische groei en een gebrek aan investeringen door bureaucratie en de lage stroomtarieven. De liberaliseringsplannen zijn opgesteld door het Russische staatsnutsbedrijf Unified Energy System en werkt aan een geleidelijke overgang naar meer marktconforme stroomprijzen in Rusland. Stroom wordt nu nog door marktregulering goedkoop verkocht. Het geld moet komen van private investeerders uit binnen- en buitenland. Zij mogen dan tegen marktprijzen elektriciteit gaan verkopen in Rusland.

De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron is erin geslaagd om vanaf een recorddiepte van bijna 8,5 kilometer ruwe aardolie op te pompen. Het betrokken olieveld, Jack No. 2, is gesitueerd in de Golf van Mexico, ongeveer 400 kilometer uit de kust. De productie verkeert in een testfase, waarbij dagelijks 6.000 vaten olie naar boven worden gepompt. Dat vertegenwoordigt 40 procent van de totale capaciteit. De nieuw ontdekte olievelden in de Golf van Mexico zouden samen goed zijn voor 15 miljard vaten olie. Op maximum capaciteit zou de olievoorraad van de Verenigde Staten daarmee met ongeveer de helft toenemen.

Lukoil, de grootste oliemaatschappij van Rusland, wil de komende tien jaar meer dan 100 miljard dollar aan investeringen doen. Het merendeel gaat naar uitbreiding van de raffinage- en afzetcapaciteit. Volgens plaatsvervangend topman Vladimir Nekrasov gaat meer dan 35 miljard dollar naar extra raffinagecapaciteit en de uitbreiding van de afzetmogelijkheden. Zo wil het concern rond 2011 al zijn Russische olieraffinaderijen hebben gemoderniseerd. Ook voorziet Lukoil forse investeringen in de bouw van pompstations, opslagtanks en een nieuwe olieterminal in het noordwesten van Rusland. De directie van Lukoil ging maandag al akkoord met het investeringsprogramma. In oktober wordt het plan voorgelegd aan investeerders tijdens een presentatie in New York.

De Airbus A380 heeft maandag zijn eerste testvlucht met passagiers gemaakt. De superjumbo vertrok vanuit Toulouse met 474 werknemers van de vliegtuigbouwer aan boord, die de stoelen, airconditioning, keuken en entertainment-faciliteiten uitprobeerden. De Airbus heeft er al 1.900 uur aan testvluchten opzitten en de vlucht met passagiers luidt het laatste stadium in voordat het toestel definitief in gebruik wordt genomen. Eind dit jaar maakt de A380 zijn eerste vlucht met betalende passagiers. Bestemming wordt Singapore. De officiële eerste testvlucht van de superjumbo werd overschaduwd door het gedwongen vertrek van topman Charles Champion. De Fransman had de leiding over het problematische A380-programma van de vliegtuigbouwer. Champion is de derde leidinggevende die zijn baan verliest na vertragingen in de productie van ’s werelds grootste passagiersvliegtuig. In juli moesten de bestuursvoorzitter van het bedrijf en de topman van partner EADS in het A380-project al het veld ruimen. De Fransman wordt vervangen door Marion Heinen, een vijftigjarige manager uit Luxemburg, die tot nu toe de leiding had over het succesnummer van het bedrijf, de veel kleinere A320.

Vliegtuigen van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al met militair materieel aan boord mogen op verscheidene Europese luchthavens geen tussenlanding meer maken om kerosine bij te tanken. Dit heeft een piloot van El Al in een brief aan premier Ehud Olmert verklaard. In de brief zegt de piloot dat Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Italië en Portugal speciale vluchten van El Al weerden ten tijde van de oorlog in Libanon. De weigering de El Al toestellen toe te laten was volgens de piloot ingegeven door politieke overwegingen. Het gevolg was volgens de piloot dat minder wapens in Israël aankwamen dan nodig waren, omdat de vliegtuigen, die vanuit Amerikaanse bases vertrokken, aanzienlijk minder vracht mee konden nemen omdat ze brandstof moesten besparen. El Al weigerde commentaar op de brief te geven.

De Britse regisseur Peter Greenaway is in Polen begonnen aan zijn film over het leven van de Nederlandse schilder Rembrandt. Martin Freeman vertolkt de meester. Maandag nam Greenaway een aanvang met de eerste scènes in Wroclaw, waarin de vrouw van de schilder sterft. De film werd ‘Nightwatching’ gedoopt, naar één van de bekendste doeken van Rembrandt. Het wordt volgens Greenaway een combinatie van een klassieke biografie met een misdaadverhaal. In Wroclaw worden de binnenscènes opgenomen. Voor de buitenopnamen trekt de crew naar Galicië. Tegen het filmfestival van Cannes van 2007 moet de Brits-Canadees-Pools-Nederlandse coproductie afgewerkt zijn. Dit jaar wordt in Amsterdam het vierhonderdste geboortejaar van Rembrandt gevierd.

Het Duitse bedrijf Beiersdorf, bekend van de merknamen Nivea en Hansaplast, zet zijn productie- en logistiekafdelingen in Frankrijk te koop. Daarmee wil het de overcapaciteit afbouwen en Beiersdorf Frankrijk opnieuw concurrentieel maken. De geplande verkoop maakt deel uit van de reorganisatie van de productie en de logistiek bij Beiersdorf. In februari kondigde Beiersdorf de sluiting van zijn logistieke platform in Anderlecht aan. Daar zouden 23 arbeiders en vijf bedienden hun baan verliezen. Ook het logistieke platform in het Nederlandse Almere verhuist vanaf 2007 naar Hamburg. De firma is voor Frankrijk op zoek naar een industriële investeerder, die de productie en logistiek van de Beiersdorfproducten voort kan waarborgen. Daarbij zouden ook de arbeidsplaatsen verzekerd worden. Beiersdorf Frankrijk boekte in 2005 een omzet van 354 miljoen euro met 750 werknemers, van wie 209 in de productie en 58 in de logistiek.

Meer Nieuws