managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Brussel tweede rijkste regio van Europa

Posted by managing21 on september 5th, 2006

Noordoost-Roemenië is de armste regio van de Europese Unie en zijn kandidaatlanden. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. De gemiddelde welvaart van het gebied zou amper 22 procent bedragen van het EU-gemiddelde. Na Londen is Brussel volgens Eurostat de rijkste regio van Europa.

Volgens Eurostat hebben Roemenië, Bulgarije en Kroatië veel gebieden met een lage welvaart. Van de 24 armste gebieden liggen er volgens de onderzoekers 18 in deze drie landen. Het hoogste inkomen werd genoteerd in het centrum van Londen. Daar ligt de gemiddelde welvaart op 278 procent van het Europese gemiddelde. Daarna volgt Brussel, terwijl Luxemburg de top drie rond maakt.

De verschillen tussen de rijkste en armste gebieden nemen volgens Eurostat wel af. In 2001 waren de meest welvarende gebieden nog 14,3 keer rijker dan de armste regio’s. Maar in 2003 was die kloof gedaald tot 12,8. Bovendien verplaatste de welvaart zich vooral naar de grenzen van Europa en maakten regio’s in Noord-Scandinavië, Oost-Europa, Griekenland, Spanje en Groot-Brittannië grote vorderingen. In Lissabon nam de welvaart tijdens die periode het sterkste af.