managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 6th, 2006

Het Amerikaanse autoconcern Ford Motor heeft Alan Mulally van vliegtuigbouwer Boeing tot nieuwe topman benoemd naast Bill Ford, de erfgenaam van de oprichter van het bedrijf. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Ford staat sterk onder druk door een teruglopend marktaandeel in de Verenigde Staten, dat grote verliezen veroorzaakt. Mulally heeft een reputatie opgebouwd als manager die een groot bedrijf door een reoarganisatie kan loodsen.Ford overweegt onder meer zijn luxe Britse automerk Aston Martin te verkopen. Om de kosten te drukken en de resultaten te verbeteren schrapt Ford verder 30.000 banen en worden veertien fabrieken in Noord-Amerika gesloten. Ook onderzoekt het bedrijf de verkoop van andere bedrijfsonderdelen, zoals de financieringstak Ford Motor Credit.
Intel gaat 10.500 arbeidsplaatsten schrappen. De grootste chipfabrikant ter wereld wil daarmee zijn concurrentiepositie verbeteren. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf bekend gemaakt. Intel verwacht dat het reduceren van circa 10 procent van zijn personeelsbestand ongeveer 200 miljoen dollar gaat kosten. Het totaal van 10.500 banen komt overeen met de gemiddelde verwachting van analisten. De duizend managers die Intel in juli de wacht had aangezegd en de werknemers van twee verkochte bedrijfsonderdelen zijn bij dat aantal inbegrepen.

Google geeft internetgebruikers toegang tot een nieuwsarchief dat teruggaat tot tweehonderd jaar geleden. De Amerikaanse internetonderneming heeft daarvoor een samenwerkingsverband gesloten met bekende nieuwsorganisaties. Daaronder bevinden zich The New York Times, Time, The Wall Street Journal, The Washington Post en The Guardian. Ook databanken, zoals Factiva (Reuters en Dow Jones) en LexisNexis (Reed Elsevier), zijn erbij betrokken. Google lanceerde woensdag de nieuwe dienst, die is gekoppeld aan een al bestaande zoeksite voor nieuws. Ook komen er resultaten tevoorschijn als gebruikers specifiek zoeken naar historische nieuwsberichten via de normale zoekmachine van de onderneming. Het gaat zowel om gratis nieuwsberichten als om artikelen waarvoor betaald moet worden.

Sony stelt de Europese introductie van zijn nieuwe spelcomputer Playstation 3 uit tot maart. In de Verenigde Staten en Japan komt de console wel uit in november, zoals was gepland. De Playstation 3 moet gaan concurreren met de Xbox 360 van Microsoft, die eind vorig jaar al op de markt is gebracht. Nintendo introduceert later dit jaar ook een console van de nieuwe generatie, de Wii. Het uitstel voor de Europese markt heeft te maken met een tekort aan onderdelen voor de dvd-speler voor de spelcomputer. De dvd-speler wordt uitgerust met de nieuwe Blu-ray-technologie, die is ontwikkeld voor scherpere beelden op platte televisies en voor meer interactie met de filmkijker. De inkomsten uit de verkoop van spelcomputers zijn erg belangrijk voor het concern. Met andere consumentenelektronica is veel terrein verloren aan concurrenten. Apple heeft bijvoorbeeld Sony op muziekgebied weggeblazen met de iPod.

Het Duitse mediaconcern Bertelsmann is tot een schikking gekomen met Universal Music Group in een langlopend juridisch geschil over de internetmuziekdienst Napster. Bertelsmann betaalt 60 miljoen dollar om de gerechtskosten en juridische claims van Universal te compenseren. Bertelsmann zegt dat de schikking niet betekent dat het schuld bekent. Universal spande in 2003 een rechtszaak aan tegen Bertelsmann wegens diens financiële steun aan Napster, een dienst die gebruikers in staat stelde via het internet muziek uit te wisselen. Bertelsmann investeerde miljoenen in Napster om er een legitieme, winstgevende onderneming van te maken. Universal vond echter dat Bertelsmann meewerkte aan het overtreden van auteursrechten. Napster werd in juni 2001 uit de lucht gehaald nadat het door de muziekindustrie was aangeklaagd.

Het Zwitserse bedrijf Goldvish heeft het Guiness Book of Records gehaald met de verkoop van de duurste mobiele telefoon ter wereld. De telefoon ging dinsdag voor 1 miljoen euro over de toonbank tijdens de Miljonair Fair in Cannes. Het toestel van massief goud, bezet met ongeveer 1800 diamanten met een totaal van 120 karaat, werd door een Russische vastgoedmiljardair gekocht. In totaal zijn er drie exemplaren van deze telefoons. “We bouwen telefoons van edelmetaal,” aldus Goldvish. “Dat betekent dat we ook onze eigen hardware en software maken.” Er zouden inmiddels gesprekken zijn met een tweede kandidaat-koper.

Europa wil de groeiende vervuiling van de Middellandse Zee keren. De Europese Commissie gaat daarover afspraken maken met Noord-Afrikaanse landen. Landen als Marokko of Libië krijgen dan geld om bijvoorbeeld rioolwater te zuiveren voordat het in de zee belandt. “Het is cruciaal dat we allemaal samenwerken aan een schone Middellandse Zee,” zei Europees commissaris van buitenlandse betrekkingen Benita Ferrero-Waldner. Rond de kusten van de Middellandse Zee wonen 427 miljoen mensen, verdeeld over 22 landen. Al dertig jaar probeert men de vervuiling tegen te gaan, maar dat heeft tot nu toe geen resultaat opgeleverd. Volgens Europees commissaris van milieu Stavros Dimas wordt er tegen 2020 gemikt op een grotere samenwerking. “Als we falen, kan het milieu van de Middellandse Zee onherstelbare schade oplopen.”

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft ingestemd met een voorstel om de import van zeehonden en daarvan afgeleide producten te verbieden. De EU-lidstaten moeten daarmee nu ook nog instemmen. Europees handelscommissaris Peter Mandelson krijgt de opdracht een concreet voorstel daarvoor uit te werken. Eskimo’s mogen van het parlement hun traditionele zeehondenjacht wel voort blijven zetten. Het aantal dieren dat daarbij om het leven komt, maakt maar drie procent uit van het totale aantal zeehonden waarop jacht plaatsvindt. Het behoud van die traditionele jacht is vooral belangrijk voor Denemarken. In Groenland, dat hoort bij Denemarken, wonen nog relatief veel eskimo’s die op een traditionele manier op zeehonden jagen. Het plan voor het verbod kwam er via een schriftelijke verklaring, die al door een meerderheid van 370 van de 732 Europarlementariërs werd ondertekend.

In een buitenwijk van de Servische hoofdstad Belgrado ligt kernafval, waarmee kernwapens gemaakt kunnen worden, zomaart voor het oprapen. Het gaat om onder meer plutonium en hoog verrijkt uranium. Dat heeft het Internationaal atoomagentschap IAEA in Wenen bekendgemaakt. Het materiaal bevindt zich in een in 1994 stilgelegde kernreactor van Vinca, die door het Servische Instituut voor Kernwetenschappen voor onderzoeksdoeleinden werd gebruikt. De lokatie wordt slecht bewaakt. Experts menen dat terroristen vrijwel zeker niet in staat zijn uit het afval een echt kernwapen te maken. Wel kunnen zijn met behulp van dynamiet zorgen voor een soort radioactieve spray. De IAEA-inspecteurs vonden ter plaats een koelbassin met uitgewerkte splijtstofstaven. Het bassin, zo groot als een 25-meter zwembad, bevat de helft van alle hoogverrijkt uranium dat de Sovjet Unie ooit buiten het eigen land produceerde voor onderzoeksdoeleinden. De staven, zo werd geconstateerd, roesten waardoor radioactiviteit in het koelwater terechtkomt. Ook via een ventilatiesysteem kan het naar buiten komen. Vlak bij Vinca liggen woonwijken met zo’n 4.000 inwoners.

Bijna een op de zes werknemers van de scheepswerf Alang in het westen van India lijdt aan asbestvergiftiging. Dat stelt een commissie van experts in een rapport over de werkomstandigheden op de werf, dat in opdracht van het Indiase Hooggerechtshof is opgesteld. Uit het onderzoek van de commissie blijkt dat 16 procent van de werknemers in de vroege stadia verkeert van asbestose, een longaandoening die tot longkanker kan leiden. Daarnaast komen op de werf dodelijke ongelukken zes keer vaker voor dan in de notoir onveilige Indiase mijnindustrie. Internationale en plaatselijke milieu- en arbeidsorganisaties dringen er al jaren bij de Indiase overheid op aan om de werkzaamheden op de Alang-werf, waar afgeschreven schepen grotendeels met de hand worden gesloopt, terug te dringen of te staken.

Meer Nieuws