managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Geen vracht meer in passagiersvliegtuigen

Posted by managing21 on september 6th, 2006

Luchtvaartmaatschappijen zullen in de toekomst waarschijnlijk geen vracht meer vervoeren in het ruim van passagierstoestellen. Dat stelt de Nederlandse luchtvaartdeskundige Ferdinand Kranenbrug van de Vereniging van Verladers, Ontvangers en Vervoerders (EVO). Op die manier zal men volgens hem willen vermijden dat terroristen een bom in het vrachtruim kunnen plaatsen en zo veel slachtoffers kunnen maken.

Het staat volgens Kranenburg vast dat die maatregel vroeg of laat zal doorgevoerd worden. “Het is alleen de vraag wanneer dat zal gebeuren,” vertelde hij aan het Nederlandse persbureau ANP. Er komt volgens hem echter geen verbod op passagiersbagage in het ruim.

De verijdelde terroristische aanslagen in Groot-Brittannië hebben volgens Kranenburg de discussie over een scheiding van passagiers en vracht in een stroomversnelling gebracht. Terroristen wilden volgens de Britse autoriteiten met behulp van explosieve vloeistoffen in hun handbagage een aantal vliegtuigen tot ontploffing brengen. Vooral in de Verenigde Staten wordt het verbod op luchtvracht in passagiersvliegtuigen volgens Kranenburg zwaar overwogen.

Het is volgens Kranenburg niet uitgesloten dat de Verenigde Staten voor binnenlands vervoer binnen afzienbare tijd al geen vracht meer zullen toestaan in passagierstoestellen. Maar hij voegt er aan toe dat een dergelijke maatregel op veel verzet zal stuiten van de luchtvaartmaatschappijen. Het vrachtvervoer zorgt immers voor een belangrijk deel van hun inkomsten. De luchtvaartdeskundige meent dat de maatschappijen dan ook de ticketprijzen zullen verhogen.

Kranenburg voegt er aan toe dat ook de prijs voor de luchtvracht vermoedelijk zal stijgen. “Er is nu al een tekort aan vrachtcapaciteit in de luchtvracht,” voert hij aan. “Door bijkomende veiligheidsmaatregelen groeit dat tekort alleen nog maar aan.