managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Autoconstructeurs willen belasting op CO2-uitstoot

Posted by managing21 on september 6th, 2006

De Europese autoconstructeurs zijn er voorstander van dat de landen van de Europese Unie hun autobelasting baseren op de uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Daarmee zouden milieuvriendelijke auto’s volgens hen goedkoper worden, terwijl energieverslindende modellen juist duurder zouden worden.

Een dergelijk belastingssysteem moet volgens de constructeurs in de plaats komen van een uiteenlopende waaier van nationale aankoopbelastingen. De European Association of Car Makers (ACEA), de organisatie van Europese autofabrikanten, heeft zich geschaard achter een voorstel van het Europese Parlement, dat eveneens een wetgeving in die richting overweegt.

Het broeikasgas koolstofdioxide wordt in grote mate verantwoordelijk gedacht voor de opwarming van de aarde. “Een belasting op de uitstoot van koolstofdioxide zorgt voor de nodige stimulansen voor het invoeren van milieutechnieken,” ACEA-secretaris-generaal Ivan Hodac. Hij voerde aan dat die technieken al bestaan, maar nog moeten geïntroduceerd worden. Wanneer ook de klant omwille van zijn portefeuille naar milieuvriendelijker auto’s vraagt, zal die introductie wellicht vlugger gebeuren.