managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Armen Jakarta moeten wijken voor bedrijven

Posted by managing21 on september 6th, 2006

In de Indonesische hoofdstad Jakarta hebben tienduizenden arme inwoners de voorbije vijf jaar plaats moeten ruimen voor de aanleg van bedrijventerreinen. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) bekend gemaakt. Daarbij zou dikwijls extreem geweld zijn gebruikt.

“De Indonesische overheid heeft de voorbije jaar tienduizenden inwoners met geweld uit hun huizen verdreven,” aldus Human Rights Watch. “De mensenrechtenorganisatie voegt er aan toe dat velen berooid en dakloos werden achtergelaten,” stipt het Nederlandse persbureau ANP aan. Daarbij werd volgens de vereniging excessief geweld gebruikt om de sloppenwijken op te ruimen.

Slachtoffers vertelden aan vertegenwoordigers van Human Rights Watch dat ze pas kort van te voren werden gewaarschuwd. Ze hadden zelfs niet genoeg tijd om hun eigendommen bij elkaar te rapen. Bewoners werden in elkaar geslagen, waarna de veiligheidsdiensten hun huizen en bezittingen vernielden. Er zou zelfs op bewoners geschoten zijn en krotten werden in brand gestoken terwijl de eigenaars nog steeds binnen waren.

In sommige gevallen zouden zelfs bendes ingehuurd zijn om de vernielingen uit te voeren. Human Rights Watch heeft het stadsbestuur van Jakarta opgeroepen om de ontruimingen te stoppen. Er werd aan toegevoegd dat buitenlandse bedrijven pas zouden mogen investeren in de nieuwe bedrijventerreinen indien ze er zeker van zijn dat de voormalige bewoners zo menselijk mogelijk zijn behandeld.