managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Oude computer bemoeilijkt Kampusch-onderzoek

Posted by managing21 on september 6th, 2006

De speurders die belast zijn met het onderzoek van de ontvoering van de Oostenrijkse Natascha Kampusch, hebben af te rekenen met een onverwacht probleem. Ontvoerder Wolfgang Priklopil bleek immers nog altijd te werken met een computer van het type Commodore 64 en het blijkt heel moeilijk om daar gegevens in te zoeken.

“De Commodore 64 was bijzonder populair in de jaren tachtig, maar wordt nu beschouwd als een stuk archeologie,” aldus de Britse krant The Guardian. “Een aantal elektronische muziekgroepen gebruiken het toestel nog wel en de Commodore heeft ook een schare trouwe liefhebbers van retro computers.”

Maar voor de speurders die het onderzoek naar de ontvoering moeten uitvoeren, is de Commodore 64 een ware kwelduivel. “Ze hadden gehoopt dat de computer informatie zou bevatten die meer licht zou werpen op de beslissing van Prilkopil om Natascha Kampusch in 1998 te ontvoeren,” aldus nog de krant.

Majoor-generaal Gerhard Lang van de Oostenrijkse politie gaf toe dat de computer het de onderzoekers moeilijk zou kunnen maken om bestanden over te hevelen voor nader onderzoek. “Er zijn wel oplossingen beschikbaar die een moderne computer toelaten om programma’s van een Commodore 64 te draaien, maar Lang voegde er aan toe dat het bijzonder moeilijk zou worden om die bestanden over te hevelen zonder verlies aan informatie.”