managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 7th, 2006

Het voltallige kabinet van Ivoorkust is woensdag afgetreden vanwege een gifschandaal in de havenstad Abidjan, waar giftige stoffen in de buurt van woonwijken zouden zijn gedumpt. Inwoners van Abidjan klagen al enkele weken over de stank die door de stoffen worden verspreid. Er zijn drie kinderen overleden, volgens inwoners doordat zij de stoffen hebben ingeademd. Het zou gaan om olieresiduen, waaronder waterstofsulfide, dat de geur van rotte eieren verspreidt. In hoge concentraties kan waterstofsulfide gevaarlijk zijn. Een Nederlands grondstoffenbedrijf, Trafigura Beheer, zegt dat een lokale aannemer het bijproduct van een aan Ivoorkust verkochte lading brandstof niet naar behoren heeft verwerkt. Betogers gingen dinsdag in Abidjan de straat op om maatregelen van de regering te eisen. Volgens de Ivoriaanse staatsradio worden snel Franse experts verwacht om het spul te helpen opruimen.
De bierbrouwer Heineken heeft onverwacht succes geboekt met de introductie van Heineken Premium Light bier in de Verenigde Staten. Het lichte biertje is een halfjaar op de markt. De verkoop gaat echter zo goed dat Heineken de afzetverwachting voor het hele jaar met 50 procent heeft verhoogd tot 600.000 hectoliter. De omzet van de bierbrouwer klom in de eerste jaarhelft 11,6 procent tot 5,7 miljard euro. De nettowinst klom met ongeveer 10,5 procent tot 410 miljoen euro. Het volume van verkocht bier steeg met 11,6 procent tot 62,8 miljoen hectoliter. Dat komt overeen met ongeveer 25 miljard glazen bier. In de Verenigde Staten verkocht Heineken voor bijna 1 miljard euro aan bier, een stijging met ruim 17 procent. Plannen om het succesvolle light bier naar Europa te halen, heeft Heineken voorlopig niet.

Bob Dylan is weer helemaal terug aan de top. De 65-jarige zanger-componist kwam woensdag met zijn nieuwe album ‘Modern Times’ op nummer één binnen in de Amerikaanse Billboard 200-lijst van best verkochte popalbums. Het is voor het eerst in 30 jaar dat Dylan op de hoogste plek staat met een plaat. Het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard meldde dat van ‘Modern Times’ in de eerste week 192.000 exemplaren over de toonbank gingen in de Verenigde Staten. Dylans laatste album dat de hoogste positie in de Amerikaanse albumlijst wist te bereiken, was ‘Desire’ uit 1976. Met zijn laatste cd breekt de zanger ook nog eens een persoonlijk record. Nooit eerder kwam hij immers zo hoog binnen met een nieuw album.

De Amerikaanse informaticagroep Hewlett Packard heeft erkend de eigen directieleden te hebben bespioneerd. Dat gebeurde om de auteur van lekken naar de media te ontmaskeren, een zaak waarin nu ook de justitie in Californië geïnteresseerd is. Hewlett Packard zegt dat na een reeks lekken over interne beraadslagingen van de raad van bestuur, daterend vanaf minstens 2005, bestuursvoorzitter Patricia Dunn besliste om een onderzoek te openen. De lekken hadden onder meer betrekking op spanningen tussen de raad van bestuur en Carly Fiorina, de toenmalige ceo van de groep. De onderzoekers identificeerden George Keyworth, één van de bestuurders, als de verantwoordelijke. Op 31 augustus besliste de raad van bestuur het mandaat van Keyworth niet te verlengen. Uit onvrede met de gang van zaken had voordien een andere bestuurder, Thomas Perkins, zijn ontslag aangekondigd, aldus HP in het document aan de SEC. Perkins betichtte HP van telefoontaps, afluisterpraktijken en onwettig e-mailverkeer.

Fiat volgt het voorbeeld van andere automakers en gaat een goedkoop model aanbieden. De wagen kost vermoedelijk ongeveer 7.000 euro. In samenwerking met de Indiase partner Tata Motors moet de goedkope wagen binnenkort in India van de band rollen. “Tata heeft inzake low cost al goed werk geleverd. Wij gaan de knowhow en het kapitaal inbrengen.” zegt Fiat-topman Sergio Marchionne in de Italiaanse krant La Repubblica. Wanneer de wagen precies op de Europese markt komt en hoe die zal heten, zei de topman niet. Fiat reageert zo op de groeiende vraag naar goedkope wagens. Voortrekker hierin is Renault, dat sinds september 2004 in Roemenië de Dacia Logan maakt.

Verzadiging is in de hersenen zichtbaar te maken via een MRI-scanner. Dat ontdekte de Nederlandse onderzoeker Paul Smeets in zijn promotiestudie aan de Universiteit Utrecht. Hij merkte op dat de activiteit in de hypothalamus afneemt bij mensen die suikerwater drinken, terwijl dat niet gebeurt als de proefpersonen een zoetstof en calorieën gebruiken. De activatie vande hersenen is ook lager als mensen het suikerwater direct in de bloedbaan ingespoten krijgen en signalen van de mond en de maag de hersenen dus niet bereiken. Het onderzoek verschaft inzicht in de sturing van voedselinname door de hersenen. De resultaten kunnen helpen bij de preventie en behandeling van overgewicht.

De Amerikaanse filmregisseur David Lynch heeft woensdagavond op de Mostra in Venetië een Gouden Leeuw ontvangen voor zijn hele carrière. De nieuwe prent van het buitenbeentje van Hollywood, ‘Inland Empire’, werd woensdag in avant-première vertoond. In de naar verluidt sombere film, die drie volle uren duurt, vertolkt Lynch twee liederen die hij zelf schreef. Met zijn 60 jaar is Lynch de jongste regisseur uit de geschiedenis van de Mostra die onderscheiden wordt voor zijn hele professionele loopbaan.

De arbeiders die al jaren aan de nieuwe Gotthardtunnel graven, hebben elkaar woensdag voor het eerst de hand kunnen schudden. Dat gebeurde ter hoogte van Faido, in het zuidelijke kanton Ticino. De tunnelmakers hebben bijna vier jaar nodig gehad om 13,5 km door de rotsen te klieven, maar woensdag konden zij elkaar kort na de middag de hand reiken. Zowat duizend genodigden woonden dat moment bij. De werken aan de nieuwe Gotthardtunnel vormen de grootste werf van Zwitserland. Volgens het hoofd van Alptransit, dat verantwoordelijk is voor de gigantische werf in het hart van de Zwitserse Alpen, is de verbinding er met grote precisie gekomen. Toen de werken aan de eerste tunnelschacht begonnen, schoot men 5,5 meter per dag op. Nu is dat 24,2 meter. Het volledige nieuwe tunnelcomplex zou in 2016 operationeel zijn.

Voor het eerste interview met Natascha Kampusch boden mediagroepen tegen elkaar op. Het meisje kreeg sinds haar herwonnen vrijheid ook assistentie van mediaconsulent Dietmar Ecker. Natascha Kampusch gaf interviews aan de boulevardmedia News en Kronen Zeitung en aan de Oostenrijkse tv-zender ORF. ORF betaalde niet voor het gesprek, maar stort de inkomsten uit de verkoop door op de rekening van het meisje. De Duitse privé-zender RTL mocht het een uurtje later uitzenden en stort daarvoor een bedrag in het Natascha-Kampusch-fonds. Het zou daarbij gaan om 500.000 euro. In ruil moeten andere commerciële zenders 24 uur wachten voor ze een samenvatting mogen uitzenden. Andere geïnteresseerde openbare zenders in de wereld konden daarvoor terecht bij Reuters TV en moesten voor uitzending wachten tot 15 minuten na middernacht. Bij de gedrukte media ging de keuze uit naar News en Kronen Zeitung. Ecker sloot met de twee media een gezamenlijk pakket af, dat een job en een woning zou omvatten. De Kronen Zeitung opende ook een rekening voor lezers die het meisje willen helpen.

Katie Couric heeft eerder deze week als eerste vrouw ooit in de Verenigde Staten solo het late journaal gepresenteerd op een nationale zender. De 49-jarige Couric, die eerder onder meer een populaire ochtendshow op NBC presenteerde, maakte dinsdag haar debuut als solo-nieuwsanker op CBS. Het late journaal van CBS trekt gewoonlijk zo’n 7 miljoen kijkers, en doet het daarmee een stuk beter dan ABC. Couric is de eerste vrouw die benoemd is als vast solo nieuwsanker van een laatavondnieuwsuitzending in de VS. Voor haar was er ook al Elizabeth Vargas, maar die Was slechts tijdelijk solo-anker, nadat haar collega Bob Woodruff verwondingen opliep in Irak.

Meer Nieuws