managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

China belooft grotere persvrijheid

Posted by managing21 on september 7th, 2006

De organisatoren van de Olympische Spelen in Peking hebben beloofd dat de internationale media tegen het begin van het evenement in 2008 vrij in China zullen kunnen rondreizen. Dat heeft de Britse minister van media en sport Tessa Jowell bekend gemaakt. Daarmee zou volgens de Britse krant The Guardian één van de meest restrictieve mediaregimes van de wereld versoepeld moeten worden.

“Perscorrespondenten worden geregeld door de politie opgepakt en teruggestuurd naar Peking wanneer ze gevoelige verhalen proberen te maken in de provincies,” stipt de krant aan. “Groot-Brittannië, Duitsland en andere Europese landen hebben er bij China op aangedrongen om deze controles te laten vallen en aan buitenlandse journalisten dezelfde vrijheiden te geven die Chinese journalisten krijgen in westerse hoofdsteden.”

Minister Jowell zei een positieve reactie gekregen te hebben van Liu Qi, het hoofd van het Chinese organisatiecomité. “Hij heeft gegarandeerd dat journalisten alle mogelijke vrijheden zouden kunnen krijgen om aan verslaggeving te doen, niet alleen over de Olympische Spelen, maar over heel China,” aldus nog de Britse minister. Het is echter niet duidelijk of die grotere vrijheid alleen geldt voor de periode van de Olympische Spelen of defenitief wordt toegestaan.

Verwacht wordt dat het evenement meer dan 20.000 journalisten naar China zal lokken. Minister Jowell zei te hopen dat een grotere persvrijheid één van de grote realisaties van de Olympische Spelen in Peking zou kunnen zijn en zou kunnen bijdragen tot een grotere openheid van China.