managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

IBM bouwt computer aan petaflop-snelheden

Posted by managing21 on september 7th, 2006

Computerbouwer IBM gaat in de laboratorium van de Amerikaanse regering de meest krachtige supercomputer van de wereld bouwen. De computer, die Roadrunner gedoopt werd, zou tot vier keer krachtiger worden dan de huidige recordhouder, de BlueGene/L. Ook die werd door IBM gebouwd.

De Roadrunner krijgt een plekje in het Los Alamos National Laboratory in New Mexico, eigendom van het Amerikaanse Department of Energy (DOE). De machine moet waken over de veiligheid en betrouwbaarheid van het Amerikaanse nucleaire arsenaal. Dat zou ondergrondse kerntesten overbodig moeten maken.

De machine zal in staat zijn om petaflop-snelheden te halen. Eén petaflop staat gelijk met duizend triljoen berekeningen per seconde. Op topsnelheid zal Roadrunner ongever 1,6 duizend triljoen berekeningen per seconde kunnen maken. BlueGene/L haalt slechts teraflop-snelheden, enkele triljoen berekeningen per sconde. BlueGene/L heeft een theoretische capaciteit van 367 teraflops.

Roadrunner zal werken met 16.000 gewone processoren, gekoppeld aan 16.000 processoren die ontwikkeld werden voor de PlayStation 3. Roadrunner zou tegen 2008 operationeel moeten zijn. De computer zal dan een oppervlakte van 1.100 vierkante meter in beslag nemen.

Voorlopig blijft BlueGene/L (Lawrence Livermore National Laboratory in California) met voorsprong de sterkste supercomputer, gevolgend door de BGW Blue Gene (IBM Thomas J. Watson Research Center in New York), ASC Purple (Amerikaanse Department of Energy), Columbia (NASA Ames Research Center) en Tera-10 (Commissariat a l’Energie Atomique in Frankrijk).