managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Oppompen autobanden duurzaamste idee

Posted by managing21 on september 8th, 2006

Het oppompen van autobanden is in Nederland het duurzaamste idee van dit jaar. Dat is althans de mening van de Nederlandse organisatie ‘Duurzame Dinsdag’. Zij bekroonden daarmee het project ‘Band op Spanning’, dat op grote parkeerterreinen de bandenspanning van auto’s controleert en desnoods de banden een beetje oppompen, waarna de automobilist een informatiekaartje onder de ruitenwisser krijgt. 

Duurzame Dinsdag stelde dit jaar het klimaat en energiebesparing als centraal thema. De jury vond dat Band op Spanning daarop het beste inspeelde. “Meer dan de helft van alle auto’s rijdt immers met een te lage bandenspanning,” aldus het magazine One World. “Dat kost twee tot vijf procent extra brandstof.” Harde banden zijn ook veiliger en minder onderhevig aan slijtage. Band op Spanning komt langs op verzoek van bedrijven, organisaties en evenementen. De organisatie kreeg een geldprijs van 15.000 euro.

De tweede prijs ging naar ‘Lekker en Verantwoord Eten’, waarbij getoond wordt dat lekker eten ook op een duurzame manier kan. De initiatiefnemer probeert leerlingen op school te laten nadenken over de herkomst van hun voeding. Daarbij komt de nadruk te liggen op de productiemethoden en de vervoersafstand. Het initiatief kreeg een geldprijs van 10.000 euro.

Er waren twee eervolle vermeldingen. Een eerste ging naar ‘De Noordelijke Klimaatcompetitie’, een wedstrijd waarin drie woonwijken zoveel mogelijk energie besparen. Ook de ‘Jongeren Klimaattop 2006’, waarbij leerlingen van een aantal scholen de gevolgen van de klimaatverandering voor henzelf en jongeren in ontwikkelingslanden onderzoeken, kreeg een vermelding.