managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europa wil hogere minimumtaks op alcohol

Posted by managing21 on september 8th, 2006

Er moet een hogere minimumtaks komen op bier en sterke drank. De Europese Commissie wijst erop dat die taks sinds 1992 niet meer is aangepast aan de inflatie. Daarom werd aan de EU-lidstaten nu voorgesteld om de minimumtaks met 31 procent te laten stijgen. 

Op een groot aantal landen heeft de voorgestelde verhoging geen effect. Daar ligt de taks immers al hoger. Dat geldt ook voor België. De nieuwe minimumtaksen zouden gevolgen hebben voor elf lidstaten. Die zouden de belastingen op een aantal alcoholische producten moeten verhogen.

In Duitsland zou de belasting op bier met één cent per halve liter omhoog moeten gaan. Cypriotische liefhebbers van sterke drank worden het ergst getroffen. Die accijns zou met 31 procent moeten stijgen. Europees commissaris voor belastingen Laszlo Kovacs stelt voor om de nieuwe regeling vanaf 2010 in te voeren. De EU-lidstaten moeten het voorstel nog wel goedkeuren.

De Europese minimumtaks op bier zou door het voorstel op 0,98 euro per hectoliter komen. Dranken zoals porto en sherry zouden een minimumtaks opgelegd krijgen van 59 euro per hectoliter en sterke dranken zouden met minstens 720 euro belast moeten worden. De taksverhoging geldt niet voor wijn.