managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Al-Arabiya verbannen uit Irak

Posted by managing21 on september 8th, 2006

De Iraakse regering heeft het Arabische televisiestation Al-Arabiya verplicht om zijn bureau in Bagdad voor één maand te sluiten. Dat meldt het persbureau Associated Press. Al-Jazeera, het andere Arabische televisiestation, moest twee jaar geleden al zijn kantoor in de Iraakse hoofdstad sluiten. 

Al-Arabiya, dat zijn hoofdkwartier heeft in Dubai, meldde dat de Iraakse politie de activiteiten van het kantoor in Bagdad inmiddels heeft stilgelegd. Het bevel was afkomstig van het kabinet van de Iraakse eerste minister Nouri al-Maliki. Al-Arabiya zegt niet te weten wat de motivatie van de Iraakse regering is om de activiteiten van de zender stil te leggen.

In juli had al-Maliki de televisiezenders al gewaarschuwd voor uitzendingen die de stabiliteit van het land zouden kunnen ondernemen. De Iraakse regering stelde dat de verslaggeving misbruik maakte van de slachtoffers van terroristische aanslagen. Al-Maliki riep de media op om de waardigheid van de mensen te respecteren en niet in de val te trappen van terroristen, die het Iraakse volk in een angstpsychose willen onderdompelen.

Volgens al-Maliki moesten televisiezenders hun ethische code respecteren indien ze wilden vermijden dat de regering maatregelen zou nemen. In november 2003 werd Al-Arabiya al eens verbannen nadat de zender een geluidsopname had laten horen van Saddam Hoessein, die toen nog op de vlucht was. Kort daarna mocht de zender zijn activiteiten echter opnieuw opnemen.

In augustus 2004 werd ook het kantoor van Al-Jazeera in Bagdad gesloten. De zender werd ervan beschuldigd aan te zetten tot geweld. Het kantoor is gesloten, maar opereert nu vanuit het Koerdisch gebied in het noorden van Irak. Al-Jazeera werd al uit achttien landen – al dan niet tijdelijk – verbannen. Het televisiesignaal van de zender werd al in dertig landen geblokkeerd.