managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 9th, 2006

Zuid-Korea gaat deelnemen aan het Europese satellietproject voor plaatsbepaling. De samenwerking werd zaterdag officieel bekrachtigd in het Finse Helsinki tijdens een top tussen Zuid-Korea en de Europese Unie. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat de komende jaren dertig satellieten in de ruimte brengen, als tegenhanger van het Amerikaanse GPS-systeem. De kunstmanen gaan zorgen voor navigatie voor auto’s, schepen, vliegtuigen en andere toepassingen. Het Europese systeem zou nauwkeuriger zijn dan het huidige gps-systeem. De Europese Unie heeft al contracten getekend met onder meer China en Israël. 

De Europese ministers van Financiën hebben de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker voor een tweede termijn benoemd als voorzitter van Eurogroup. Dat maakte de Finse minister van financiën Eero Heinaluoma vrijdag bekend. Zijn aanstelling duurt twee jaar. Het besluit was unaniem. Eurogroup is een informeel overlegorgaan van twaalf ministers van Financiën uit de eurozone en gesprekspartner van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij komen maandelijks samen met ECB-president Jean-Claude Trichet en de EU-commissaris voor Monetaire Zaken, Joaquin Almunia. Het overleg door Eurogroup in Helsinki vond vrijdag plaats in aanloop naar Ecofin. Dat is de vergadering van de Europese ministers van Financiën en centralebankpresidenten. Er leefden wat twijfels over de vraag of Juncker, ook minister van financiën van Luxemburg, wel een tweede termijn als Eurogroup-voorzitter zou accepteren. Dit wegens de moeizame relatie die hij zou hebben met Trichet.

De hoogste baas van het Franse autoconcern PSA Peugeot Citroën stopt per 1 januari 2007 met werken. Jean-Martin Folz is dan 60 jaar en gaat met pensioen. Dat heeft hij vrijdag aangegeven bij Thierry Peugeot, voorzitter van de raad van toezichthouders bij het autoconcern. Folz is sinds oktober 1997 bestuursvoorzitter bij PSA. Na de bekendmaking van het vertrek van de bestuursvoorzitter schoot de koers van het aandeel Peugeot op de beurs in Parijs 4,6 procent omhoog. Dat was de grootste stijging in de prijs van het aandeel sinds september 2005.

Donderdag arresteerden de Amerikaanse autoriteiten een tweede roerganger van een Brits gokbedrijf op de verdenking van het faciliteren van gokken via internet, wat in Amerika verboden is. Peter Dicks, president-commissaris van Sportingbet, werd opgepakt op de luchthaven van New York. De staat Louisiana had op basis van de zogeheten ‘Wire Act’ een arrestatiebevel tegen Dicks uitstaan. Het is volgens wetgeving in de Verenigde Staten verboden om buiten de eigen staat een inleg te plaatsen via een telefoonlijn. Het toenemend aantal weddenschappen en gokken via internet valt daar ook onder. De regering wil snel een wet invoeren die het banken en creditcardmaatschappijen verbiedt om aan internet gerelateerde gokbetalingen te verwerken. In juli werd ook al topman David Carruthers van het Britse Betonsports gearresteerd op de luchthaven van Dulles.

In Hongarije heeft de politie de gestolen originele banden voor een nieuwe televisiereeks over Robin Hood, de Koning der dieven, teruggevonden. De vier zogenaamde masterbanden werden volgens de BBC in de buurt van Boedapest ontdekt. Twee verdachten werden gearresteerd. De Hongaarse politie wilde verder geen bijzonderheden over het onderzoek kwijt. Daardoor kan de voor zaterdagavond voorziene reeks zoals gepland volgende maand op de BBC beginnen. De banden waren in augustus bij een Hongaarse productiemaatschappij gestolen. Om kosten te besparen werd de 13-delige reeks niet op de originele achtergronden in Engeland gedraaid, maar in Hongarije opgenomen. Volgens persberichten hadden de dieven anderhalf miljoen euro losgeld geëist. Uit bekommernis de banden niet meer terug te krijgen, liet de BBC reeds enkele scènes opnieuw opnemen.

De Amerikaan Alan Mulally krijgt een bonus van 18,5 miljoen dollar omdat hij de baan van topman bij autoconcern Ford heeft geaccepteerd. Zijn salaris zal 2 miljoen dollar per jaar bedragen. Dat blijkt uit documenten die Ford heeft ingediend bij de Amerikaanse beursautoriteit SEC. Van het tekengeld is 11 miljoen dollar bedoeld als compensatie voor de optieplannen die Mulally misloopt bij vliegtuigbouwer Boeing, waar hij vandaan komt. De overige 7,5 miljoen dollar is een bonus voor het feit dat hij de overstap naar Ford maakt. Ford maakte dinsdag bekend dat Mulally wordt aangesteld als nieuwe topman. Hij zal functioneren naast Bill Ford, erfgenaam van de oprichter van de autofabrikant.

Roman Abramovitsj, de rijkste man van Rusland, wil een nieuwe staalreus maken rond de groepen Evraz en Severstal. Abramovitsj bezit nu 41 procent van Evraz. De Russische groepen Severstal en Metalloinvest zijn klaar om onderhandelingen met ons te starten,” zegt Evgueni Chvidler, de verantwoordelijke van Abramovitsj’ holding. “We waren op zoek naar een sector met een sterk groeipotentieel om in te investeren. Zo kwamen we terecht bij de staalindustrie.” Volgens een bron die in de Russische krant Kommersant wordt geciteerd, heeft Abramovitsj voldoende kapitaal om Severstal en Metalloinvest over te nemen. In de zomer was zijn holding bereid om 30 miljard dollar te betalen voor Arcelor. De aandeelhouders van het Luxemburgse Arcelor kozen toen voor een fusie met Mittal Steel. Volgens Kommersant staat de Russische president Poetin achter de fusie.

De filmwinkel van de Amerikaanse onlinewinkel Amazon.com staat online. Met Unbox RemoteLoad kan de klant films en tv-series downloaden. Films kosten tussen 7,99 en 14,99 dollar, één aflevering van een tv-serie kost 1,99 dollar. Recente films worden aangeboden aan 3,99 dollar, een tarief dat vergelijkbaar is met video-op-aanvraag bij de kabelzenders. Het illegaal downloaden van films is een courante praktijk, legale sites die tegen betaling films aanbieden zijn nog marginaal. Amazon heeft akkoorden gesloten met de filmstudio’s 20th Century Fox, Paramount, Sony Pictures, Universal Pictures, Warner Bros, Metro-Goldwyn-Mayer en onafhankelijke studio’s als Lionsgate. De Amerikaanse tv-zenders CBS, Fox, A&E, Discovery Channel, Comedy Central, Nickelodeon en MTV werken ook mee. De gebruiker kan progressief downloaden, dat betekent dat de kijker de film al kan bekijken vooraleer de prent volledig gedownload is.

De eerste proefvluchten van de enorme Airbus A380 met passagiers aan boord zijn succesvol verlopen. Na 15 uur keerde het vierde A380-testtoestel van zijn langste vlucht vrijdagavond naar Toulouse terug. De vijfhonderd passagiers – Airbus-werknemers en vrijwilligers – hadden zonder problemen verschillende Europese landen, Tunesië en de Marokkaanse kust overvloegen. Dat heeft de Europese vliegtuigfabrikant meegedeeld. Tijdens de vier testvluchten werden 1.900 passagiers vervoerd en werd 41.750 kilometer afgelegd. De commentaren van de passagiers, die onder meer over de degelijkheid van de zetels, de airco, de belichting en trillingen moesten oordelen, waren erg positief.

Een dertig meter hoog standbeeld ter nagedachtenis aan duizenden slachtoffers van terreuraanslagen dat maandag, vijf jaar na de aanslagen van 11 september 2001, wordt onthuld in Bayonne in New Jersey bevat de namen van 43 mensen die achteraf niet om het leven bleken te zijn gekomen bij de aanslagen van 11 september. Het beeld bevat de namen van 3.024 slachtoffers van de aanslag die in 1993 werd gepleegd op het World Trade Center in New York en van de aanslagen op de twin towers, het Pentagon en vlucht 93 van United Airlines in Pennsylvania. De Russische kunstenaar die het beeld maakte, Zurab Tsereteli, gebruikte echter een gedateerde lijst met de namen van mensen die in New York werden vermist na de aanslagen op de twin towers. Op de lijst stonden aanvankelijk ook namen van vermiste personen die volgens hun familieleden op 11 september niet in het World Trade Center waren. Ook gaven mensen namen op in de hoop er geld aan over te houden.

This entry was posted on zaterdag, september 9th, 2006 at 1:33 pm and is filed under nieuwsoverzicht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.