managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

China wil veiliger industrie

Posted by managing21 on september 9th, 2006

De Chinese regering wil de volgende vijf jaar zestig miljard dollar investeren om de veiligheid van zijn industrie te verbeteren. Volgens het officiële Chinese persbureau Xinhua is dit het allereerste industriële veiligheidsplan op lange termijn. De Chinese industrie is één van de meest dodelijke ter wereld.

De dodentol in de Chinese industrie bedroeg het voorbije jaar 3,85 slachtoffers op 100.000 werknemers. Dat wil de Chinese overheid volgens Xinhua in 2010 terugdringen tot 2,8 fatale ongevallen. Vooral de Chinese mijnen zijn extreem gevaarlijk, met jaarlijks meer dan vijfduizend doden bij branden, overstromingen en andere rampen, ondanks herhaaldelijke beloftes van de overheid om de situatie te verbeteren.

Het voorbije jaar kostten industriële ongevallen het leven aan meer dan 127.000 Chinese arbeiders. Om dat aantal terug te dringen, zullen tegen 2010 negen belangrijke maatregelen genomen worden. De mijnsector zal daarbij volgens Xinhua de grootste prioriteit krijgen. Er zal onder meer geïnvesteerd worden in veiligheidstrainingen, de controle op mogelijke ongevallen en het aanmoedigen van het melden van illegaal gedrag.

De Chinese leiders hebben locale ambtenaren ervan beschuldigd veiligheidsmaatregelen te saboteren. Omdat ze de winsten van bedrijven niet in het gevaar wilden brengen, vertikten deze locale de opgelegde maatregelen door te voeren.