managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerikanen willen slachten van paarden verbieden

Posted by managing21 on september 9th, 2006

In de Verenigde Staten zijn er plannen om het slachten van paarden voor consumptie te verbieden. Het voorstel werd inmiddels in het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd, maar moet nog in de Senaat behandeld worden. Het voorstel geniet de steun van een aantal bekende Amerikanen.

“Hoewel we in de Verenigde Staten geen paardenvlees eten, worden er jaarlijks toch 90.000 dieren geslacht voor consumptie,” schrijft Tonya Garcia in het magazine Fast Company. “Het vlees is uitsluitend bestemd voor de export. Het idee dat in de Verenigde Staten paarden geslacht worden en vervolgens worden opgegeten, heeft voor grote opschudding gezorgd bij activisten, het grote publiek en bekende Amerikanen.”

De American Horse Slaughter Prevention Act werd onder meer ingediend door de republikeinse afgevaarde Ed Whitfield. “Het slachten van paarden is een onmenselijke praktijk,” voert hij aan. Er zijn in de Verenigde Staten drie gespecialiseerde slachthuizen. Die zijn in handen van buitenlandse eigenaren en exporteren het vlees vooral naar Europa en Japan.

De Amerikanen beschouwen paarden als een reliek van het cowboy-tijdperk en het Wilde Westen en dus bijna als een nationaal symbool. Het eten van paardenvlees is voor een Amerikaan dan ook totaal ondenkbaar. Tegenstanders van de wet vragen zich echter af wat men in de Verenigde Staten in de toekomst zal doen met overtollige paarden. “De wet biedt geen garanties dat die een beter lot tegemoet zullen gaan,” stellen ze.

Voorstanders stellen dat overtollige paarden terecht zouden kunnen in speciale opvangcentra. Maar daar kunnen slechts 6.000 dieren gestald worden, een capaciteit die ruim onvoldoende is voor de 90.000 dieren die jaarlijks zouden moeten opgevangen worden. De wet wordt ondersteund door onder meer actrice Bo Derek en country-zanger Willie Nelson.