managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Erotisch speelgoed is giftig

Posted by managing21 on september 9th, 2006

Erotisch speelgoed is niet veilig. Volgens Greenpeace bevatten ze immers ftalaten, giftige weekmakers die ook in sommig kinderspeelgoed werden aangetroffen en die daarom vorig jaar door de Europese Unie werden verboden voor die sector. Uit het onderzoek van Greenpeace zouden zeven op acht geteste producten – zoals dildo’s en vibrators – ftalaten hebben bevat.

Greenpeace wijst erop dat deze stoffen moeilijk afbreekbaar zijn en al in kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. De speelgoedindustrie heeft na de ingreep van de Europese Unie alternatieve stoffen gebruikt. Greenpeace zegt niet te kunnen begrijpen dat die giftige stof nog wel gebruikt mag worden in speelgoed voor volwassenen. De organisatie stelt nog nooit eerder zulke hoge concentraties in geteste producten te hebben aangetroffen.

Onderzoek bij mens en dier heeft volgens Greenpeace aangetoond dat blootstelling aan de stoffen de hormoonhuishouding kan verstoren, afwijkingen aan lever en nieren kan veroorzaken en schadelijk is voor de voortplanting. De organisatie pleit voor een verbod op dergelijke schadelijke stoffen.