managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Atlantis naar moeilijkste constructiewerk in de ruimte

Posted by managing21 on september 9th, 2006

Na twee weken herhaaldelijk uitstel, is het ruimteveer Atlantis zaterdag even na vijf uur Belgische tijd vanop Cape Canaveral in Florida vertrokken voor een reis naar het International Space Station (ISS). Voor het eerst sinds de ramp met het ruimteveer Columbia drie en een half jaar geleden, zal het Spaceshuttle-programma weer bijdragen aan de verdere afwerking van het ruimtestation.

nasa.gif

Het astronautenteam, onder leiding van commandant Brent Jett, hebben de langste training van alle shuttle-bemanningen achter de rug. Ze hebben dan ook één van de moeilijkste constructie-opdrachten uit de ruimtegeschiedenis voor de boeg. Atlantis heeft één van de zwaarste cargo’s uit de ruimtevaartgeschiedenis aan boord, een zonnecentrale van 17,5 ton. Om gewicht te sparen, werd de bemanning beperkt tot zes in plaats van zeven astronauten.

De astronauten zullen tijdens de vlucht, die elf dagen duurt, drie ruimtewandelingen maken om de zonnecentrale te plaatsen. Dat zullen de meest ingewikkelde wandelingen worden die ooit in de ruimte zijn uitgevoerd. De constructie van het ruimtestation werd opgeschort na het ongeval met het ruimteveer Columbia. Sindsdien heeft de NASA zich toegelegd op onderzoek rond het probleem dat het ongeval veroorzaakte.

Bij het opstijgen van Atlantis werd het ruimteveer gecontroleerd door meer dan honderd camera’s. Die zochten naar sporen van wegvliegend isolatiemateriaal van de externe brandstoftank, het probleem dat het doodsvonnis betekende voor Columbia. Er zouden daarbij geen incidenten zijn opgemerkt. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stelde dat het ruimteveer veilig is.

De lancering moest de voorbije weken herhaaldelijk worden uitgesteld wegens tropische stormen, bliksem en technische probleempjes. Tijdens de start bleek een freon-koelsysteem niet naar behoren te functioneren, maar dat wordt door de NASA niet als een belangrijk probleem beschouwd. Eerder deze week werd de lancering nog uitgesteld wegens defecte brandstofcellen, maar die bleken dit keer wel perfect te werken.

De huidige missie was oorspronkelijk in 2003 voorzien. De bemanning heeft een training achter de rug van 4,5 jaar. Indien de lancering nu niet zou doorgegaan zijn, zou er moeten gewacht worden tot eind deze maand of zelfs begin oktober. Rusland stuurt immers op 18 september een Soyoez naar het ruimtestation en dan zou het verkeer rond het station veel te druk zijn geweest. De Soyoez brengt onder meer Anousheh Ansari naar het ruimtestation. De Texaanse bedrijfsleidster wordt de eerste ruimtetoerist uit de geschiedenis.

De bemanning van Atlantis bestaat uit commandant Brent Jett, piloot Chris Ferguson en de specialisten Joe Tanner, Dan Burbank, Heidemarie Stefanyshyn-Piper and Steve MacLean van het Canadian Space Agency.