managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

China limiteert buitenlandse media

Posted by managing21 on september 10th, 2006

China wil de nieuwsverdeling door buitenlandse media aan banden leggen. Daarbij zal alle inhoud geweerd worden die in strijd is met de eigen strenge censuurregels. Buitenlandse media zullen in de toekomst alleen nog nieuws kunnen verdelen langs het officiële persbureau Xinhua of organisaties die goedgekeurd zijn door het persbureau. 

Met de maatregel wil de Chinese overheid naar eigen zeggen zorgen dat buitenlandse berichtgeving de economische en sociale orde niet ondermijnen of de Chinese sociale stabiliteit niet in gevaar kunnen brengen. Er is ook een verbod op nieuws dat nadelig is voor de nationale eenheid, de souvereiniteit en de territoriale integriteit van het land. De maatregel geldt volgens China ook voor Hong Kong en Taiwan.

China probeert al langere tijd de buitenlandse distributie van nieuws te blokkeren, terwijl ook de binnenlandse media aan zware beperkingen zijn onderworpen, met onder meer zware gevangenisstraffen voor overtreders. De buitenlandse nieuwsmedia mogen volgens de Chinese overheid niet proberen om hun berichtgeving rechtstreeks aan het Chinese publiek aan te bieden.

Ook de verspreiding van berichtgeving die het Chinese religieuze beleid in gevaar zou brengen of duivelse cultussen of bijgeloof zou propageren, wordt door de nieuwe maatregel nadrukkelijk verboden. Dat geldt ook voor berichtgeving die haat en discriminatie onder ethnische groepen zou willen aanwakkeren.

Xinhua krijgt de toelating om het nieuws en informatie van buitenlandse nieuwsmedia in China te selecteren en eventueel te verwijderen. Overtredingen kunnen bestraft worden met waarschuwingen, rechtzettingen, schorsingen of een verbanning. Medewerkers lopen daarbij het risico op zogenaamde disciplinaire straffen.