managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Quaero nog niet in startblokken

Posted by managing21 on september 10th, 2006

Het blijft nog altijd onduidelijk wanneer de Europese zoekmachine Quaero actief zou worden. Quaero werd in april vorig jaar aangekondigd en voorzien voor begin dit jaar, maar voorlopig is er nog altijd geen sprake van het project. Zelfs de financiering van Quaero moet nog goedgekeurd worden door de diverse overheden. 

“De multimediale, meertalige zoekmachine gaat naar schatting minstens 400 miljoen euro kosten,” meldt het magazine Emerce. Volgens medewerkers van het Duitse ministerie van wetenschap en arbeid zou Duitsland ongeveer 90 miljoen euro willen investeren in Quaero. Van het bedrijfsleven wordt een even grote inbreng verwacht. Eenzelfde constructie in Frankrijk zou een even groot bedrag moeten opleveren.

Volgens de Duitse staatssecretaris voor wetenschap Dagmar Wöhrl moet Quaero een sprong van lichtjaren betekenen op het gebied van de kenniseconomie en de ontwikkeling van nieuwe diensten op internet. Maar zowel Duitsland en Frankrijk zijn nog altijd volop bezig met de financiële constructie van het project. Ook de Europese Commissie moet zijn formele instemming nog geven aan Quaero.

Quaero moet een zoekmachine worden die gespecialiseerd is in het vinden van digitale audio- en videobestanden. “Beeldherkenning moet daarbij betekenis geven aan de inhoud van vidoebestanden,” aldus Emerce. “Van digitale audiobestanden worden automatisch transcripties gemaakt, die vervolgens doorzoekbaar zijn. Daarnaast moet het systeem overweg kunnen met zoekopdrachten in de spreektaal van de verschillende Europese taalgebieden.”

Het project wordt geleid door het Franse LTU Technologies en het Duitse Empolis. Daarnaast zijn ook bedrijven zoals France Télécom, Siemens en Thales zijn daarbij betrokken. Ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen en andere kenniswerkers zouden tegen betaling aangepaste of verder gespecialiseerde versies van Quaero zouden kunnen gebruiken.