managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Steeds meer diefstallen in dierentuinen

Posted by managing21 on september 10th, 2006

Steeds meer Europese dierentuinen en safariparken worden het slachtoffer van dieven die uit zijn op exotische dieren om verzamelaars te bevoorraden. Volgens biologen komen daardoor belangrijke kweekprogramma’s is gevaar en bloeit de illegale handel in exotische dieren zoals nooit voordien. 

“Men is niet meer tevreden met een kanarie,” vertelde John Hayward, topman van het Britse National Theft Register, aan het persbureau Associated Press. “Men is uit op exotischer exemplaren.” De voorbije jaren zouden in de Britse dierentuinen gemiddeld één belangrijke diefstal per week gepleegd worden. Daarbij werden dieren gestolen die duizenden dollars waard waren.

De vraag naar exotische dieren zou de druk op de dierenpopulaties nog verhogen. Zo zouden tussen 1994 en 2003 ongeveer 360.000 Afrikaanse grijze papagaaien legaal zijn uitgevoerd, meestal naar Europa. Nog vele duizenden anderen werden illegaal verhandeld. Maar vooral enkele spectaculaire diefstallen uit Engelse dierentuinen hebben voor grote opschudding gezorgd.

Vooral apen, grote exotische vogels en reptielen zijn zeer gegadigd. De voorbije drie jaar zijn uit de ruim 350 Britse zoo’s ongeveer tachtig aapjes verdwenen. Slechts enkele exemplaren werden later teruggevonden. Volgens Hayward zijn een aantal van die dieren door professionelen op bestelling gestolen. “Deze dieren zijn niet tam en men moet weten hoe men ermee moet omgaan,” merkt hij op.

Volgens de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) heeft ongeveer veertig procent van de Europese dierentuinen te lijden onder dergelijke diefstallen. “Het probleem wordt steeds erger,” aldus EAZA-directeur Harry Schram. “Steeds meer dieren krijgen een beschermd statuut, waardoor verzamelaars ondergronds gaan om hun collectie toch aan te kunnen vullen.”

Schram vertelde daarbij dat de Nederlandse en Belgische politie het probleem gezamenlijk proberen aan te pakken. “Maar dat is een uitzondering,” vertelde hij. “We hebben geen idee over de omvang van diefstallen in Duitsland, Zwitserland en Oost-Europa en nagenoeg geen enkele informatie over Zuid-Europa.”

De gestolen dieren zouden vooral naar Europese verzamelaars gaan. In de Verenigde Staten en Japan gelden immers heel strikte invoerregels voor dieren. Ook het Midden-Oosten wordt volgens Associated Press veel strenger. Een aantal dierentuinen is al overgegaan tot het merken van hun dieren met computerchips.