managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Saudische vrouwen moeten aan de slag

Posted by managing21 on september 11th, 2006

Saudi-Arabië blijft bij zijn besluit om vrouwen meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt. Dat heeft Ghazi Algosaibi, de Saudische minister van arbeid, bevestigd, ondanks zware oppositie van de islamitische clerus en zakenlui. Algosaibi voert aan dat het koninkrijk geen andere keuze heeft dan miljoenen vrouwen aan het werk te zetten. 

Volgens de Arabische televisiezender Al Ikhbariya heeft Algosaibi categorisch ontkend dat de tewerkstellingsplannen voor brouwen zijn opgeschort of vertraagd. Bedrijven hadden tot juni dit jaar tijd gekregen om een beleid uit te stippelen dat gericht is op het vervangen van buitenlandse mannelijke arbeidskrachten in lingeriewinkels door Saudische vrouwen.

In mei werd die beslissing echter plots uitgesteld omdat een aantal uitbaters opwierpen dat ze die deadline onmogelijk konden halen. “Maar Algosaibi stelde dat vrouwenarbeid noodzakelijk is, rekening houdend met het groeiend aantal vrouwen dat de volgende jaren afstudeert en er een nood is om werk voor hen te vinden,” citeert het persbureau Reuters het televisiestation.

Algosaibi krijgt echter oppositie van zakenlui die vrezen dat de vervanging van de buitenlandse arbeidskrachten door Saudische vrouwen hun loonkosten zal doen stijgen. “Bovendien vreest de clerus dat vrouwenarbeid het begin zal zijn van de afbouw van de strikte islamitische normen van het land,” stipt het persbureau aan. Er leven ongeveer zes miljoen gastarbeiders, meestal uit Azië. Saudi-Arabië heeft een totale bevolking van 24 miljoen bewoners.

Het is aan Saudische vrouwen verboden om buiten hun intieme familiekring om te gaan met mannen, maar ze zijn wel verplicht om hun meest intieme voorwerpen te kopen van buitenlandse mannen.