managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 12th, 2006

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft een schikking getroffen in een proces rond prijsafspraken in de VS. De onderneming betaalt 85 miljoen dollar aan de Amerikaanse autoriteiten; in ruil daarvoor komen aanklachten tegen de luchtvaartmaatschappij te vervallen. Dat maakte Lufthansa bekend. De rechter moet nog goedkeuring geven aan de schikking. In februari bleek dat een aantal luchtvaartmaatschappijen, waaronder Lufthansa, op de korrel werd genomen in een onderzoek naar prijsafspraken in het vrachtvervoer. Het onderzoek had onder meer betrekking op brandstoftoeslagen.

 

Miljonair Mark Shuttleworth uit Zuid-Afrika gaat de strijd aan met Microsoft om de gunst van ontwikkelingslanden met eigen gratis software. Het Ubuntu softwarepakket is gebaseerd op het open source Linux besturingssysteem. Shuttleworth is niet onbekend met cyberspace. Hij is rijk geworden door zijn internet beveiligingsbedrijf Thawte in 1999 voor zo`n 575 miljoen dollar te verkopen aan VeriSign. De Zuid-Afrikaan verwierf vervolgens wereldwijde bekendheid door in 2002 de tweede ruimtetoerist uit de geschiedenis te worden. De internetmiljonair wil nu Afrika en andere ontwikkelingslanden aan gratis softwareprogramma’s helpen. Hij denkt geld te kunnen verdienen door uitgebreide ondersteuningsdiensten aan te bieden. Ubuntu is volgens Shuttleworth eenvoudiger in gebruik dan andere Linux systemen.

De Afghaanse president, Hamid Karzai, heeft in de hoofdstad Kaboel een nieuwe Coca-colafabriek geopend. De vorige fabriek van de populaire Amerikaanse frisdrank werd meer dan tien jaar geleden verwoest tijdens de bloedige burgeroorlog in het land. Alleen al in Kaboel kostte die aan meer dan 50.000 Afghanen het leven. Karzai prees de ontwikkelaar van het terrein, Habibullah Gulzar, voor zijn investering van twintig miljoen euro in de site. De nieuwe fabriek levert 350 banen op en kan elk jaar vijftien miljoen kratten van 24 Coca-Colaflesjes produceren. “Dit is een nieuwe stap vooruit naar economische groei en onafhankelijkheid en naar betere leefomstandigheden in Afghanistan,” zei Karzai in zijn toespraak op de bedrijfssite, in het oosten van Kaboel. De president hoopt dat de nieuwe Coca-colafabriek als een katalysator kan werken en nog meer privé-investeerders naar de hoofdstad kan halen.

De Amerikaanse autobouwer Ford schrapt mogelijk een pak meer banen dan eerst verwacht. Volgens de Amerikaanse krant Detroit Free Press zou de raad van bestuur van de groep mogelijk nog deze week beslissen over het verdwijnen van 40.000 jobs, goed voor een derde van het personeelsbestand in de Verenigde Staten. Eerder had de groep aangekondigd dat er 34.000 banen zouden sneuvelen: 4.000 bedienden en 30.000 werknemers in 14 fabrieken. Ford liet vorige week nog weten dat het zijn saneringsplannen zou versnellen omdat de hoge olieprijs de problemen in Noord-Amerika nog verergerd hadden. De groep sukkelt er met overcapaciteit en hevige concurrentie. In 2005 werd Ford ingehaald door het Japanse Toyota als tweede autobouwer ter wereld, na General Motors. In Europa presteert Ford beter. In ons land heeft de groep fabrieken in Gent en Genk.

Kate Moss gaat niet meer alleen kleren showen, maar ze ook ontwerpen. Volgens het Britse tabloid The Mirror is het topmodel benaderd door modeketen Topshop om een kledinglijn te ontwikkelen. De kleding zou begin volgend jaar in de winkels moeten liggen. De 32-jarige Moss wordt beschouwd als een stijlicoon. Volgens een bron bij de krant is dat de reden dat Topshop haar heeft gevraagd. “Als Kate gefotografeerd wordt met een nieuwe tas of zonnebril, dan koopt de hele wereld vervolgens dezelfde.” Vorige week ontstond een run op een 4,5 euro kostende tas van de Britse drogist Superdrug Store, nadat Moss met deze tas was gefotografeerd.

De Britse bedrijf Cadbury Schweppes mag een aantal financiële activiteiten onderbrengen in het fiscaal gunstige Ierland, zonder daarvoor fiscaal gestraft te worden in eigen land. Dit stelt het Europees Hof van Justitie in opnieuw een belangrijk arrest over Europese belastingstelsels. Cadbury had in de jaren negentig in Ierland twee dochters, die zorgden voor financiële middelen voor het bedrijf. Het bedrijf had voor die vestigingsplaats gekozen omdat er een belastingtarief was van slechts 10 procent. De Britse fiscus nam dit niet, op basis van een regel dat een buitenlandse dochter van een Brits bedrijf in het andere land aan een voldoende hoog tarief moet worden belast. Zoniet belast de Britse fiscus extra. Een regel die het EU-Hof in Luxemburg nu dus verworpen heeft.

China heeft met succes een landbouwkundige satelliet gelanceerd die binnen twee weken naar de aarde moet terugkeren, zo heeft het officiële persbureau Xinhua bericht. De kunstmaan werd vanop de basis Jiuquan gelanceerd met een Lange Mars-2C draagraket. De kunstmaan voert 215 kilo zaadjes van planten en zwammen mee, goed voor minstens tweeduizend stalen van zaadjes, aldus een Amerikaanse ruimtevaartsite. Het is de grootste nuttige lading van deze soort die Peking ooit heeft gelanceerd, aldus het officiële persbureau. Het Chinese ministerie van landbouw hoopt dat de zaadjes door de straling in de ruimte meer vitaminen en andere cruciale mineralen bevatten. Later dit jaar wil China ook nog een omroepsatelliet de ruimte insturen, alsmede een weersatelliet, een oceanografische satelliet en mogelijk een militaire satelliet.

Vishandel Lorre in de Vismijnlaan in Oostende biedt tussen 300 en 350 kilogram Vlaamse mosselen aan. Het gaat om de eerste verkoop van de Vlaamse mosselen aan particulieren. De mosselen kosten 6 euro per kilogram. De mosselen voor particulieren zijn zondag en maandag geplukt op de kweekplaats voor de kust van Nieuwpoort. De pluk gebeurde manueel door duikers. De opbrengst werd verwerkt in het Oostendse mosselbedrijf Mytilus. De vraag is volgens initiatiefnemer Willy Versluys groot. “In totaal is deze zomer al 2.500 kilogram Vlaamse mosselen geplukt,” merkte hij op. Volgens Versluys zullen de Vlaamse mosselen iets duurder zijn dan de Zeeuwse kleintjes, maar goedkoper dan de Zeeuwse jumbo’s. “Daartegenover staat dat de Vlaamse mossel gemiddeld tien procent meer mosselvlees bevat. Over de smaak moet de consument oordelen. De Vlaamse mossel is iets zouter.”

De vakbonden van Toyota België hebben een petitie met duizend handtekeningen overhandigd aan de Japanse ambassade in Brussel. De vakbonden protesteren tegen de schendingen van vakbondsrechten door autobouwer Toyota op de Filipijnen. De actie kadert in de oproep van de internationale metaalwerkersvakbond om dinsdag wereldwijd actie te voeren aan de Japanse ambassades. De zaak draait rond de erkenning van een vakbond bij Toyota op de Filipijnen. In 1998 werd daar een vakbond opgericht. Maar die wordt niet erkend door de Toyota-directie. Bij vakbondsprotest tegen die weigering werden verschillende vakbondsleden opgepakt en ontslagen. Na het bezoek aan de Japanse ambassade trokken de Toyota-vakbonden naar het Schumanplein om zich aan te sluiten bij de bredere actie rond het respecteren van vakbondsrechten op de Filipijnen.

Zes op de tien Belgen eet veeleer ongezond tot zeer ongezond. Slechts één procent van de ondervraagden eet erg gezond. Belgen heben bovendien een ontoereikende kennis over de relatie tussen voeding en gezondheid, schatten hun gewicht en body mass index (bmi) fout in en laten zich in hun eetgewoonten niet zozeer leiden door gezondheidsoverwegingen dan wel door esthetische beweegredenen. Dat blijkt uit een enquête van Test-Aankoop. “Nochtans kampt dertig procent van de volwassen Belgen met overgewicht en is elf procent zwaarlijvig,” aldus Test-Aankoop.

Meer Nieuws