managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Eeuwfeest voor beroemde Transporter Bridge

Posted by managing21 on september 12th, 2006

De beroemde Transporter Bridge in Newport (Wales) viert zijn honderste verjaardag. De brug wordt als één van de meest beroemde beschermde monumenten van Wales en heel Groot-Brittannië beschouwd. Gehoopt wordt dat de Unesco de Transporter zal opnemen in zijn werelderfgoed. 

De brug overspant de Usk-rivier. Ze werd ontworpen door de Franse ingenieur Ferdinand Arnodin en op 12 september 1906 geopend door Viscount Tredegar. De brug moest de verbinding zorgen met de oostelijke oever van de rivier en diende vooral om arbeiders te vervoeren naar de Lysaghts-staalfabrieken.

De torens van de brug reiken 74 meter hoog, terwijl de horizontale structuur 54 meter boven het wateroppervlak hangt. Daaronder beweegt een aan kabels opgehangen transportbak, drie meter boven de rivier. Een dergelijk hoge brug was nodig om de scheepvaart niet te storen. Om een dergelijke hoogte te halen, moest anders een grote structuur aan lange aanloopwegen gebouwd worden. Wegens de lage waterstanden bij eb kon ook geen ferry worden ingeschakeld.

De brug werd in 1985 wegens slijtage gesloten, maar na een restauratie van ongeveer 4,5 miljoen euro in 1995 weer opengesteld. De brug is vandaag nog steeds in gebruik. Van deze constructie bestaan er wereldwijd slechts acht exemplaren. De Friends of Newport Transporter Bridge hopen dat de Unesco het complex zal opnemen in zijn werelderfgoed.