managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Duitsland schakelt over op biovlees

Posted by managing21 on september 13th, 2006

In Duitsland kent de markt van biologisch vlees een explosieve groei. Dat heeft uiteraard alles te maken met het grote vleeschandaal dat ontdekt werd bij een groothandelaar uit Beieren. De Duitse consument vertrouwt het traditionele aanbod eventjes niet meer en schakelt over naar biologische producten. 

Bij de Duitse natuurwinkelketen Alnatura wordt een grote stijging van de vraag naar biovlees gemeld. Aan het Duitse persbureau DPA vertelde een woordvoerder van het bedrijf dat in een aantal filialen het biovlees vorige week was uitverkocht, nadat de Duitse media in weinig verhullende taal geschreven hadden in welke toestand het vlees, dat in sommige gevallen de vervaldatum al jaren had overschreden, werd aangetroffen.

De Duitse Bond voor Milieu en Natuurbescherming heeft de consumenten inmiddels aangeraden biologisch vlees te kopen. Volgens de organisatie is er bij biologisch vlees minder overproductie en worden de producten in de regel ook niet lang tijd opgeslagen in koelcellen. “Bovendien staat de kwaliteit van biologisch vlees minder onder druk omdat het niet zo goedkoop mogelijk wordt geproduceerd,” aldus de organisatie.

De betrapte Beierse groothandelaar leverde vlees aan 2.500 Duitse klanten. Een gedeelte van de productie werd ook geëxporteerd naar de buurlanden. Uit de vaststellingen van de Duitse politie bleek dat de groothandelaar ongeveer zestig vlees in voorraad had dat tot vier jaar over zijn vervaldatum was. Hij had daarop de stickers met de houdbaarheidsdatum vervangen. De man heeft zelfmoord gepleegd. Ook elders in Duitsland zou vervallen vlees zijn ontdekt.