managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 10th, 2006

De gamesproducent Take-Two hoeft geen boete te betalen voor verborgen seksscènes in zijn populaire computerspel ‘Grand Theft Auto: San Andreas’. Vorig jaar ontstond in de Verenigde Staten ophef over het spel, nadat een Nederlander de scènes had geopenbaard. Door een aanpassing in de software kan de gamer de hoofdpersoon de liefde laten bedrijven met een naakte vrouw. Aanvankelijk ontkende Rockstar, een dochterbedrijf van Take-Two, de beelden in het spel te hebben gestopt, maar moest deze bewering later intrekken. De Amerikaanse autoriteiten begonnen op aandringen van critici een onderzoek. Take-Two heeft ten onrechte beweerd dat het spel geschikt is voor minderjarigen, luidde de conclusie. Inmiddels mag ‘GTA: San Andreas’ alleen aan volwassen worden verkocht. Take-Two is nu met de Amerikaanse autoriteiten overeengekomen alle nieuwe games te laten keuren en hoeft daarom geen boete te betalen.

De Kazachstaanse vliegtuigmaatschappij Air Astana wil een notering aan de Engelse beurs. Air Astana wil met de IPO zo’n 27 miljoen Britse pond (ruim 36 miljoen euro) ophalen. Het bedrijf dit geld wil gebruiken voor de aankoop van een aantal vliegtuigen. De vloot van Air Astana bestaat momenteel uit 12 toestellen, die geleasd worden. In 2014 wil het bedrijf gebruik maken van 34 vliegtuigen, waarvan de helft eigen bezit moet worden. Air Astana is in Kazachstan de belangrijkste vliegtuigmaatschappij en wordt ook als het meest betrouwbaar gezien. De Kazachstaanse overheid heeft 51 procent van de aandelen in handen. Het Britse defensiebedrijf BAE Systems bezit de overige aandelen. Het is onduidelijk hoeveel procent van de aandelen op de markt terechtkomen. Air Astana heeft het monopolie op de route tussen de Kazachstaanse hoofdstad Astana en Almaty, de grootste stad in Kazachstan. Daarnaast vliegt Air Astana naar Moskou en andere Europese en Aziatische steden.

Nederlanders doen in vergelijking met andere Europeanen veel aan online bankieren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Belgische bureau InSites Consulting in tien Europese landen. Van de Nederlandse internetgebruikers maakt 64 procent gebruikt van online bankieren. Daarna komen Denemarken (62 procent), Zweden (59 procent), België (50 procent), Engeland (41 procent), Spanje (37 procent) en Frankrijk (36 procent). Zwitserland en Italië sluiten de rij met elk 26 procent. Volgens onderzoeksleider Steven van Belleghem heeft de populariteit van online bankieren in Nederland te maken met de grote penetratie van internet. “Daarnaast bestaat er in Nederland veel vertrouwen in internet, waardoor mensen eerder overgaan tot online bankieren. Wat verder ook een rol speelt, is dat de Nederlandse banken het internetbankieren heel sterk hebben aangemoedigd en hiervoor veel reclame hebben gemaakt”.

Het persoonlijke archief van de vermoorde Amerikaanse ex-president John F. Kennedy komt volledig ter beschikking op het internet. Dat heeft de JFK Presidentiële Bibliotheek in Boston bekendgemaakt. Het zal de eerste keer zijn dat een compleet archief van een voormalige Amerikaanse president via het internet te raadplegen van zijn. Het gaat om miljoenen documenten, honderdduizenden foto’s, audio- en filmopnamen van of over het voormalige staatshoofd. Het ambitieuze project zal zeker tien jaar in beslag nemen. John F. Kennedy werd in 1963 op 46-jarige leeftijd vermoord in Dallas.

In Londen is vrijdag een website gelanceerd waarop gegevens te vinden zijn van kunst die de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gestolen. De initiatiefnemers hopen daarmee zo’n 100.000 verdwneen kunstwerken terug te brengen bij hun rechtmatige eigenaars. Op de site zijn al gegevens te vinden over 25.000 gestolen schilderijen, beeldhouwwerken en andere kostbaarheden die na ruim zestig jaar nog altijd zoek zijn. Directeur Shauna Isaac van het Swift-Find Looted Art Project heeft opgeroepen om ook andere vermiste werken op te geven. Na de capitulatie van Duitsland in 1945 bezorgden de geallieerden de meeste teruggevonden kunstwerken terug naar hun eigenaars. Werken waarvoor niemand zich direct meldde, werden overgedragen aan musea.

Alle Europese vliegtuigmaatschappijen mogen voortaan naar Singapore vliegen. De Europese Commissie en Singapore hebben daartoe vrijdag een akkoord getekend. Het is het eerste keer dat de EU een dergelijk akkoord tekent met een Aziatisch land. Singapore is een van de grootste luchthavens ter wereld. Jaarlijks vliegen drie miljoen mensen tussen de Europese Unie en Singapore. Door de overeenkomst vervallen bepaalde nationale afspraken van EU-landen met het Aziatische land. “Het akkoord erkent dat vliegtuigmaatschappijen in de Europese Unie niet langer nationaal zijn, maar Europees,” zei Europees Commissaris Jacques Barrot (Verkeer). De Europese Unie heeft soortgelijke akkoorden met 23 andere landen, waaronder Australië, Nieuw Zeeland en Marokko.

De noordelijke Indiase staat Punjab heeft Volkswagen (VW) groen licht gegeven voor de bouw van een autofabriek. Dat heeft de lokale overheid vrijdag bekendgemaakt. De overheid van Punjab gaf de toestemming na een ontmoeting met een VW-delegatie. Aan het project hangt een prijskaartje van 326 miljoen dollar. De fabriek zou goed zijn voor jaarlijks 100.000 voertuigen en rechtstreeks werk bieden aan 5.000 mensen. Volkswagen heeft al een assemblagefabriek in Maharashtra, waar 25.000 Skoda’s voor de lokale markt worden gemaakt. Bij de Duitse constructeur luidt het dat er nog geen definitieve beslissing is gevallen over waar een fabriek zou worden gebouwd.

Slaapgebrek bij werknemers kost de Japanse economie jaarlijks 3.500 miljard yen (24 miljard euro). Het verlies is vooral te wijten aan een verlaagde werkproductiviteit. Dat blijkt uit een rapport van de universiteit van Nihon. “Veel mensen denken dat ze minder tijd hebben om te werken, als ze langer slapen. Maar dat idee is volledig fout,” zegt Makoto Uchiyama, professor psychologie en mentale gezondheid. “Het grote publiek miskent het belang van slaap. Een tekort ervan vermindert het werkenthousiasme en de productiviteit. Ook zorgt slaapgebrek voor een toename van het aantal auto-ongevallen.” Met de resultaten wil de professor naar eigen zeggen enkel de aandacht vestigen op het belang van slaap. “De studie roept niemand op langer te slapen of zijn slaapgewoonte te veranderen, want dat hangt van iedereen persoonlijk af,” aldus Uchiyama.

Rusland gaat de armste landen van de wereld in totaal zo’n 553 miljoen euro aan schulden kwijtschelden. Dat heeft minister van financiën Aleksei Koedrin bekendgemaakt. Volgens Koedrin is het belangrijk dat de armste landen ziektes kunnen bestrijden en hun energievoorzieningen op orde krijgen. Daar ligt een belangrijke taak voor de rijke, geïndustrialiseerde landen waartoe ook Rusland zich rekent, aldus de minister. Koedrin deed zijn uitspraken op een gezamenlijke persconferentie met de president van de Wereldbank, Paul Wolfowitz, aan de vooravond van een top van de G-8. Rusland is momenteel voor het eerst voorzitter van deze groep van geïndustrialiseerde landen en wil zich als een serieuze partner op het wereldtoneel profileren. Eerder dit jaar maakten de Russen al bekend van plan te zijn een flink deel van de schulden van zestien Afrikaanse landen kwijt te schelden en boden zij aan oude sovjetschulden ter waarde van 17,5 miljard euro terug te betalen aan de Club van Parijs.

Boerinnen worden steeds meer baas op de boerderij. Tien jaar geleden was één op acht landbouwbedrijven in vrouwelijke handen, nu is dat al één op zeven. “Steeds vaker zoekt één van beide partners een gewone job buiten de boerderij, voor de financiële zekerheid,” zegt de Boerenbond. “Door de technologische vooruitgang is mankracht op de boerderij bovendien geen noodzaak meer.” Bij de Nederlanders gaat het nog sneller. Een decennium geleden werd boven de Moerdijk één op zes boederijen geleid door een vrouw, nu al één op drie. “In de boerenstiel gaat de man steeds vaker buitenshuis aan de slag,” zegt Anne-Marie Vangeenberghe van Boerenbond. “Simpelweg omdat die in loondienst meer verdient dan een vrouw. Vooral ploegenarbeid is in trek omdat de mannen dan na hun uren nog kunnen meehelpen op de boerderij.”