managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Beijing krijgt grootste rad van de wereld

Posted by managing21 on juni 10th, 2006

De Chinese overheid wil op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing uitpakken met het grootste rad van de wereld. Het order is uitbesteed aan een Nederlands bureau en een Nederlands staalbedrijf. Die hebben ook gezorgd voor de realisatie van het London Eye, het reuzendrad in de Engelse hoofdstad.

De opdracht voor het Chinese rad is afkomstig van The Great Wheel Company een investeringsmaatschappij uit de Maagdeneilanden en werd vergund aan het ingenieursbureau Iv-Bouw en Industrie uit het Nederlandse Papendrecht. De bouw werd ook aan Nederlandse handen toevertrouwd. Het gaat hierbij om het staalconstructiebedrijf Hollandia uit Krimpen. Dat heeft ook het London Eye gebouwd.

Het project heeft een waarde van ongeveer 100 miljoen euro. Het Chinese rad moet een hoogte halen van 208 meter, terwijl het London Eye slechts 140 meter boven de grond uitsteekt en 700 passagiers kan meenemen. In Beijing moet er in 48 gesloten cabines met airco ruimte zijn voor bijna 2.000 passagiers.