managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 18th, 2006

Vliegtuigbouwer Boeing heeft de definitieve opdracht binnen voor de levering van in totaal 150 toestellen aan acht Chinese luchtvaartmaatschappijen. De totale waarde van de orders is 7,9 miljard euro. Dat maakte Boeing donderdagavond laat bekend. De Amerikaanse vliegtuigproducent zal de toestellen van de typen 737-700 en 737-800 in de komende vier jaar leveren aan onder meer Air China, China Southern Airlines, China Eastern Airlines en Hainan Airlines. De luchtvaartmaatschappijen behoren tot een groep die de import van buitenlandse vliegtuigen regelt. De China Aviation Supplies Import and Export Group had in november 2005 een voorlopige overeenkomst met Boeing getekend voor de aanschaf van de vliegtuigen. 

Scania heeft het bod verworpen dat het Duitse industriële conglomeraat MAN op de Zweedse vrachtwagenproducent heeft gedaan. Dat heeft Scania maandag bekendgemaakt. Het Scandinavische bedrijf en zijn grootste aandeelhouders gaven geen uitgebreide toelichting. MAN, ook producent van vrachtwagens, bood maandag 9,6 miljard euro voor Scania. Aangenomen wordt dat de grootste aandeelhouders het bod te laag vinden ten opzichte van de huidige waarde van Scania. De Duitse autoproducent Volkswagen, de Zweedse investeringsmaatschappij Ivestor AB en de houdstermaatschappij van de Zweedse familie Wallenberg zijn zondag tijdens een vergadering tot dit besluit gekomen. Maandag maakte MAN bekend dat de Franse autobouwer Renault zijn belang van 5 procent aan het Duitse conglomeraat beschikbaar had gesteld voor het bod. Als de overname alsnog doorgaat dan ontstaat de grootste vrachtwagenproducent van Europa.

De Chinese politie heeft zaterdag 13 miljoen dvd’s, cd’s en illegaal gekopieerde computersoftware vernietigd. De actie was onderdeel van een honderd dagen durende campagne tegen piraterij, zo heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld. Volgens het ministerie van Openbare Veiligheid zijn overal in het land dvd’s, cd’s en computersoftware-producten in beslag genomen. De politie sloeg haar grootste slag in de zuidelijke provincie Guangdong. Daar nam ze 6 miljoen illegaal gekopieerde schijfjes in beslag. De campagne is volgens de Chinese autoriteiten in duur en intensiteit uniek geweest. Meer dan een half miljoen marktplaatsen, winkels, opslagplaatsen en straatverkopers zijn door de politie bezocht. Hoeveel mensen zijn opgepakt heeft het staatspersbureau niet bekendgemaakt.

De immens populaire websites Your Tube en Facebook mogen dan volgens internet-experts een marktwaarde hebben van honderden miljoenen dollars, niet elke mediagigant staat te trappelen om meteen de buidel te trekken. Topman Les Moonves van de Amerikaanse omroep CBS doet de sites voorlopig nog af als een belangrijk fenomeen.Moonves vraagt zich op de website van FT af of YouTube, waarop homevideo’s kunnen worden uitgewisseld, wel een miljard dollar waard is. Ook heeft hij zo z’n twijfels bij de honderden duizenden aan dollars die moet worden neergelegd voor Facebook, een site die het zelfde doet als YouTube, maar dan met foto’s. Wel zegt hij dat hij destijds graag uitwisselingssite MySpace had willen inpalmen, maar dat gewoon niet kon omdat hij toen niet in een onderhandelingspositie zat. Voor CBS is hij wel degelijk de digitale markt aan browsen voor een leuke aankoop.

Telecom Italia, het grootste telecombedrijf in Italie, heeft de internetactiviteiten van AOL Duitsland gekocht van Time Warner voor 675 miljoen euro in contanten. Dat melden beide partijen. Het betreft zo’n 2,4 miljoen internet-gebruikers. De bedrijven denken de transactie in vier tot zes maanden af te kunnen ronden, na toestemming van de mededingingsautoriteiten. Na de integratie zal Telecom Italia de tweede aanbieder in Duitsland van breedbandinternet worden, met in totaal 3,2 miljoen abonnees, waarvan 2 miljoen breedband. Vrijdag werd al bekend dat KPN de Nederlandse activiteiten van Tiscali overneemt voor 255 miljoen euro. Tiscali realiseerde in Nederland over de eerste zes maanden een omzet van 52 miljoen euro.

Het veilinghuis Christie’s pakt op zijn herfstveiling in New York, op 8 november, uit met vier van de vijf schilderijen van Gustav Klimt die na een jarenlange juridische strijd door de staat Oostenrijk aan een Joods-Amerikaanse vrouw werden terugbezorgd, zo meldt zaterdag de krant New York Times. Het vijfde werk – het portret ‘Adèle Bloch-Bauer’ uit 1907 – werd dit jaar, na aankoop door cosmeticagigant Ronald Lauder, met 135 miljoen dollar (108 miljoen euro) het duurste schilderij ooit. Christie’s brengt de werken onder de hamer op verzoek van eigenares Maria Altmann, een nazate van suikerfabrikante en occasioneel Klimtmodel Bloch-Bauer. Christie’s -en Altmann- gaan ervan uit dat de vier werken, drie landschappen en een portret uit 1912 van Bloch-Bauer met hoed, samen goed zijn voor 100 miljoen dollar (79 miljoen euro). Alleen al het portret van Bloch-Bauer zou op 40 tot 60 miljoen dollar moeten worden afgeklopt. De vijf werken van de Oostenrijkse Jugendstilschilder Gustav Klimt werden in 1938 na de Anschluss door de Nazi’s geconfisqueerd. Adele Bloch-Bauer overleed reeds in 1925; haar joodse echtgenoot vluchtte naar Zwitserland. Hij overleed in 1945.

De Amerikaanse constructeur Segway Inc. roept alle 23.500 exemplaren van de Segway Personal Transporters terug voor een gratis upgrade van de software. De wielen van de elektrisch aangedreven tweewielers blijken onverwacht van richting te kunnen veranderen, waardoor de bestuurder kan vallen. Zes personen hebben hoofd- en polsblessures aan het bedrijf gemeld nadat ze van de scooter vielen, zo heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. De terugroepoperatie slaat op alle tot dusver verkochte modellen (Segway PT i Series, e Series, p Series, XT, GT en i2). De Segway x2, die later deze maand uitkomt, heeft de upgrade niet nodig. Het bedrijf raadt klanten aan contact op te nemen met de dealer. In een kwartier tijd is de gratis software-upgrade uitgevoerd, aldus de fabrikant. De zelfbalancerende tweewieler werd de jongste tijd populair. Toeristen aan de kust en de parkeerwachters van Zeebruggge maken er gebruik van.

Op de basis Bajkonoer in Kazachstan is maandagmorgen een Sojoez met de nieuwe hoofdbemanning van het Internationaal Ruimtestation ISS en de eerste ruimtetoeriste gelanceerd. Onder een blauwe hemel kwamen de motoren van de Sojoez-raket om 6.08 uur Belgische tijd tot ontbranding. Enkele minuten later zette de raket de Sojoez TMA-9 capsule in een baan rondom onze planeet. De Sojoez moet zich woensdag om 7.24 uur vastmaken aan het ISS. Aan boord van de Sojoez zijn de Rus Mikhail Tjoerin, de Amerikaan Michael Lopez-Alegria, en de Amerikaanse Anousheh Ansari. Van Iraanse origine is zij met veertig jaar de eerste ruimtetoeriste. Zij heeft nominaal twintig miljoen dollar betaald voor de trip die zij veel eerder in de schoot kreeg geworpen dan verwacht. Normaal had een Japanse zakenman met de Sojoez moeten meevliegen, maar enkele weken geleden werd hij medisch ongeschikt bevonden. De vrouw keert binnen tien dagen met de Sojoez TMA-8 terug naar de Aarde, in gezelschap van de huidige bewoners van het ISS, de Rus Pavel Vinogradov en de Amerikaan Jeffrey Williams.

Greenpeace heeft opnieuw gif ontdekt in de laptops van computerfabrikant Hewlett Packard (HP). Volgens de milieuorganisatie bevatten de apparaten decabroomdifenyl ether, een gevaarlijke broomhoudende vlamvertrager. Dat kwam aan het licht tijdens onderzoek in een Deens laboratorium, dat in opdracht van Greenpeace vijf merken laptops onderzocht: Acer, Apple, Dell, HP en Sony. Het gebruik van deze vlamvertrager is sinds 1 juli verboden. Ook bevatten de laptops van HP behoorlijk wat lood. Beide stoffen zijn gevaarlijk als ze in het milieu terechtkomen wanneer de apparaten op de schroothoop belanden. Ze zijn vooral schadelijk voor de ontwikkeling van kinderen. Greenpeace strijdt al enige tijd tegen het gebruik van gevaarlijke chemicaliën in computers. Veel fabrikanten, waaronder HP, hadden al toegezegd geen giftige stoffen meer te zullen gebruiken.

Meer dan tachtig procent van de Vlamingen vindt dat de regio in de toekomst nog een eigen land- en tuinbouw nodig heeft. Maar de boeren en tuinders zullen volgens diezelfde respondenten de komende jaren extra milieu-inspanningen moeten leveren om geen onherstelbare schade aan te richten aan het leefmilieu. Dat blijkt een uit Dimarso-enqu̻te in opdracht van Boerenbond. Uit het onderzoek moet blijken dat Vlaanderen een innovatieve en economisch rendabele land- en tuinbouw wenst. Ruim 70 procent van de respondenten vindt dat dat agrarische bedrijven Рmits respect voor de wetgeving Рonbeperkt moeten kunnen groeien om mee te kunnen op de wereldmarkt. Evenveel mensen vinden dat boeren op zoek moeten gaan naar nieuwe toepassingen zoals energieteelten en dat Vlaanderen aan de spits moet staan van nieuwe biotechnologische toepassingen in land- en tuinbouw. Ruim 70 procent zegt bereid te zijn een meerprijs te betalen voor de kwaliteitscontroles op land- en tuinbouwproducten. Opvallend is dat 43,9 procent van de respondenten zelfs bereid is meer belastingen te betalen voor boeren die zich extra inzetten voor landschapsonderhoud en het onderhoud van groenzones.

Meer Nieuws