managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Carrièrevrouw is een utopie

Posted by managing21 on september 18th, 2006

Er is geen sprake van gedeelde verantwoordelijkheid binnen het gezin. Dat stelt de Nederlandse gewezen hoogleraar voortplantingstechnologie Egbert te Velde. Hij stelt dat zorgende, stofzuigende man een utopie is gebleken, net zoals de carrièremakende vrouw. Hij merkt dan ook op dat het combinatiemodel is mislukt. 

“Er zijn in Nederland nauwelijks mannen en vrouwen die samen het geld verdienen en die samen de zorg voor de kinderen en de huishoudelijke taken eerlijk delen,” aldus Egbert te Velde in De Volkskrant. “De overheid jaagt een illusie na.” Dat stelt de wetenschapper samen met de Amsterdamse sociologe Christien Brinkgeve in hun boek ‘Wie wil er nog moeder worden?’

Volgens de auteurs houdt het emancipatiebeleid geen rekening met de verschillen tussen mannen en vrouwen. “Voor de meeste vrouwen is het moederschap een prioriteit,” merken ze op. Ze werken wel graag, maar ze doen het er doorgaans een beetje bij. Voor mannen is het precies andersom. Als we dat feit blijven negeren, doen we onszelf en vooral de vrouwen tekort.”

Dit heeft volgens hen ook consequenties voor een aantal overheidsmaatregelen, zoals gratis kinderopvang. “Dat is louter vanuit economische belangen bedacht, omdat de arbeidsmarkt nu eenmaal die vrouwen nodig heeft,” voeren ze aan. “Maar er is absoluut niet nagedacht over het belang van de vrouw. Om over de kinderen maar te zwijgen. Wat het beste is voor kinderen, speelt in het debat al helemaal geen rol.”

Gratis kinderopvang zal volgens de auteurs dan ook slechts een marginaal effect hebben op de arbeidsdeelname van vrouwen. “In Denemarken slaat dat wel aan, maar daar vinden vrouwen dat ze hun kind tekort doen als ze het niet naar een crèche sturen,” menen ze. “In Nederland is dat juist andersom. Maar ook in Denemarken is de vrouw vaak in de eerste plaats moeder. De Deense man is ook niet plots zoveel meer gaan doen in het huishouden.”

Brinkgeve en Te Velde voeren aan dat mannen en vrouwen andere prioriteiten hebben. “Maar de beleidsmakers willen dat gegeven blijven ontkennen,” klagen ze. “We maken het vrouwen veel te moeilijk om kinderen te krijgen. Dat is echt een maatschappelijk probleem aan het worden.” Daarbij wordt op gewezen dat in Duitsland een minister voor gezinszaken is aangesteld en kinderen beschouwd worden als een maatschappelijke investering.”