managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Wereldbank wil strenger zijn voor illegale houtkap

Posted by managing21 on september 18th, 2006

De illegale houtkap kost ontwikkelingslanden nagenoeg acht miljard euro per jaar. Bovendien vormt de praktijk een rem op het streven van die landen naar duurzame economische groei. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Er wordt aangestuurd op zwaardere controles. 

De Wereldbank voert daarbij aan dat de overheden het probleem van de illegale houtkap strenger moeten aanpakken. Daarbij wordt aangestuurd op een repressievere benadering van witwaspraktijken en belastingontduiking. Tevens moeten de controles op dergelijke praktijken volgens de Wereldbank opgevoerd worden.

In het rapport wordt toegegeven dat de voorbije jaren al enige vooruitgang is geboekt. “Maar desondanks blijkt in zeventien landen nog meer dan de helft van alle houtkap illegaal,” wordt er opgemerkt. In landen zoals Indonesië, Peru en Bolivië zou dat zelfs meer dan tachtig procent bedragen.”

De studie noemt de resultaten van het onderzoek bijzonder schrijnend, aangezien meer dan 90 procent van de arme bevolking op één of andere manier afhankelijk zijn van het bos. “Een goed bosbeheer is dan ook een integraal onderdeel van de strijd tegen armoede en corruptie,” aldus de Wereldbank.