managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 20th, 2006

De Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs kondigde dinsdag aan 1 miljard dollar (0,79 miljard euro) te zullen investeren in India. “De bank zal de komende twee jaar 1 miljard investeren in onder meer vastgoed en infrastructuur,” zei topman L. Brooks Entwistle tijdens een seminarie in New Delhi. “India speelt een steeds belangrijker rol in de wereldeconomie. We geloven in de lange termijnperspectieven van dit land.” Goldman Sachs ging in 2004 van start op de Indiase markt. De bank heeft kantoren in Bangalore en Mumbai.

De levering van de superjumbo A380 van de Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft opnieuw vertraging opgelopen. Daardoor zullen er volgend jaar minder vliegtuigen worden afgeleverd dan oorspronkelijk gepland en lopen leveringen nog eens zes maanden vertraging op. Door de productieproblemen bij de Airbus-fabriek in Toulouse zou het niet mogelijk zijn om volgend jaar negen vliegtuigen af te leveren, zoals Airbus eerder had beloofd te doen. Ook zullen klanten als Air France waarschijnlijk minstens een half jaar langer op hun eerste A380 moeten wachten. Een woordvoerster van Airbus noemde het nieuws op dit moment nog speculatief. Uit leveringsdata zou blijken dat de eerste A380 zoals gepland in december aan Singapore Airlines wordt geleverd, maar dat dit toestel waarschijnlijk pas in april 2007 in dienst kan worden genomen.

Schiphol, de automatiseerder LogicaCMG en het technologiebedrijf WCC gaan nauw samenwerken om onder meer iris- en vingerscans te verkopen. De partijen zijn al met drie grote Europese luchthavens in gesprek. De Nederlandse luchtvaartgroep heeft al jarenlange ervaring met het zogeheten Privium-systeem. Hiermee kunnen reizigers snel door de paspoortcontrole kunnen door hun iris te laten scannen. Schiphol heeft enkele jaren geleden een dochteronderneming opgericht, Dartagnan, om biometrische beveiligingssystemen aan de man te brengen. Dit bedrijf heeft contracten binnengesleept met onder meer de luchthaven van Athene. Maar om zijn slagkracht te vergroten, versterkt Dartagnan de samenwerking met LogicaCMG en WCC.

De Russische staatsluchtvaartmaatschappij Aeroflot koopt de komende tien jaar 22 langeafstandsvliegtuigen van Boeing en 22 van Airbus. Dat heeft Aeroflot-bestuursvoorzitter Valeri Okulov bekendgemaakt. “We willen in de periode 2010 tot 2012 Boeings kopen en vanaf 2012 tot 2016 Airbus-toestellen,’ aldus Okulov. Aeroflot heeft al afspraken gemaakt met Boeing over de aanschaf van 22 Dreamliners, aldus Okulov. Er wordt nog onderhandeld met Airbus over de koopvoorwaarden voor de nieuwe A350 X-WB. Dit vliegtuig zal pas in 2012 op de markt komen. Een dag voor de bekendmaking van Okulov had Alexander Lebedev, die dertig procent van de Aeroflot-aandelen bezit, laten weten dat hij een voorlopige koopovereenkomst had getekend met Boeing voor 22 Dreamliners. Hij plaatste de order om te voorkomen dat Boeing de toestellen zou verkopen aan andere klanten.

T-Mobile heeft tijdens een veiling van licenties voor mobiele telefonie en mobiel internet in de Verenigde Staten het meeste geld uitgegeven. De dochter van Deutsche Telecom bood in totaal 4,2 miljard dollar (3,3 miljard euro) voor de licenties in 120 gebieden in Amerika.Daarmee overtrof T-Mobile de uitgaven van de andere 104 bieders. De toezichthouder op de telecomsector, de Federal Communications Commission (FCC), haalde met de veiling van 1.087 van de 1.122 aangeboden licenties 13,9 miljard dollar op. De Amerikaanse overheid had gehoopt op minimaal 15 miljard dollar. De vijfendertig niet geveilde licenties blijven in handen van de FCC en worden later opnieuw aangeboden. Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon Wireless eindigde op de tweede plaats qua uitgaven. Deze onderneming kocht dertien licenties voor 2,8 miljard dollar. Een consortium van onder meer kabelbedrijf Comcast en mediabedrijf Time Warner, kochten 137 kleinere licenties voor 2,4 miljard dollar.

Het Russische olieconcern Yukos blijft failliet verklaard. Een hoger beroep tegen het faillisement werd door het op non-actief gestelde bestuur verloren. Yukos werd in augustus failliet verklaard. Het bedrijf was volgens de Russische justitie niet meer in staat om aan de bedrijfs- en belastingschuld van 17 miljard dollar te kunnen voldoen. Het faillisement werd aangevraagd door de belangrijkste aandeelhouders van Yukos. Het bestuur ging in beroep tegen de voorgestelde liquidatie van het bedrijf en spande het hoger beroep aan. In 2003 begonnen de problemen voor Yukos, met de arrestatie van zijn toenmalige topman Michail Chodorkovski. Het bedrijf werd door de overheid gedwongen tot een veiling, waarbij het belangrijkste productieonderdeel van Yukos in handen kwam van staatsolieconcern Rosneft.

DaimlerChrysler snijdt fors in de productie bij zijn geplaagde Amerikaanse Chrysler-divisie. De Duits-Amerikaanse autofabrikant wil in de tweede helft van dit jaar 705.000 nieuwe auto’s bouwen in de Verenigde Staten in plaats van de eerdere doelstelling van 840.000 stuks. In vergelijking met het tweede halfjaar in 2005 valt het productietotaal van de merken Chrysler, Jeep en Dodge 47 procent lager uit. Dat maakte de topman van DaimlerChrysler, Dieter Zetsche, dinsdag bekend. Vrijdag kwam DaimlerChrysler al met een winstwaarschuwing als gevolg van de slecht presterende Amerikaanse tak. Het terugdringen van de productie is volgens Zetsche te wijten aan de grote voorraden bij de dealers. De markt vraagt meer om compacte auto’s met een zuiniger brandstofverbruik in plaats van sportterreinwagens, jeeps en busjes, aldus de topman. De omstandigheden op de Amerikaanse automarkt zorgden er half augustus al voor dat de rivalen van DaimlerChrysler, General Motors en Ford, hun productiedoelstellingen naar beneden moesten bijstellen.

Napster, pionier op het gebied van online muziekuitwisseling, onderzoekt een mogelijke verkoop van de aandelen of een strategische samenwerking. Verschillende partijen hebben interesse getoond in de onderneming. Napster werd in 1999 opgericht door Shawn Fanning. Het programma bood internetters de mogelijkheid illegaal muziek uit te wisselen. Diverse muziekmaatschappijen begonnen daarom rechtszaken tegen Napster. Uiteindelijk moest de onderneming in 2002 haar deuren sluiten. Roxio kocht Napster een jaar later en maakte er een legale downloaddienst van. “De interesse van diverse partijen is gewekt nu Napster een aantal nieuwe diensten heeft geïntroduceerd,” zei bestuursvoorzitter Chris Gorog tegen CNN. Napster heeft bijvoorbeeld software ontwikkeld die werkt met mp3-spelers. De bank UBS begeleidt het bedrijf uit Los Angeles bij het onderzoek naar een mogelijke verkoop of samenwerking. Napster heeft behoorlijk te lijden onder de concurrentie, zeker van iTunes, op de markt gebracht door Apple. Napster had eind juni 512.000 leden.

Het gebruik van DSL technologie voor breedbandtoegang is wereldwijd in een jaar tijd met 38 procent gestegen tot circa 164 miljoen gebruikers. Deze groei is vooral te danken aan de forse groei in Europa. In de afgelopen 12 maanden zijn er in de landen van de Europese Unie ruwweg 18 miljoen nieuwe DSL gebruikers bijgekomen. Een stijging van 45 procent. Het totale aantal DSL-gebruikers in de EU komt daarmee op 56 miljoen. Iets meer dan een derde van de DSL gebruikers bevindt zich dus in Europa, blijkt uit de cijfers van DSL Forum. Dat het gebruik van DSL (digital subscriber line) de afgelopen jaren is gestegen heeft meerdere oorzaken. Zo zijn de prijzen voor het gebruik gedaald en is het aantal diensten voor breedband toegenomen. In Noord-Amerika maakt iets meer dan de helft van de breedbandabonnees gebruik van kabel. In het afgelopen jaar is het gebruik van DSL echter sneller gestegen dan het gebruik van kabelmodems.

De Russische overheid wil met Shell blijven samenwerken in Sakhalin II, een 20 miljard dollar kostend olie- en gaswinningproject in Oost-Siberie. Dit meldt een bron binnen de Russische Federatie. “Wij hopen dat onze partners de nodige maatregelen treffen. Als dat het geval is kunnen we makkelijk doorgaan,” aldus de ingewijde. Het Russische ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen trok maandag de milieuvergunning in voor het miljardenproject. Shell heeft daar een belang van 55 procent in. De rechtszaak met betrekking tot het intrekken van de vergunning zal waarschijnlijk donderdag plaatsvinden. Uit een studie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen blijkt dat het project 60 regels heeft overschreden. Een van de belangrijkste punten heeft betrekking op het lozen van afval in de open zee. Volgens de bron is dat slecht voor de ecologische omstandigheden. “Hiervoor en voor de andere zaken moet een oplossing komen voordat het project door kan gaan.”

Meer Nieuws