managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Kleine bedrijven hebben gelukkige werknemers

Posted by managing21 on september 20th, 2006

Werknemers van kleinere bedrijven zijn meer tevreden. Ze hebben immers nog ruimte voor een privé-leven buiten het werk. Dat is de slotsom van een Amerikaans onderzoek van het studiebureau The Marlin Company. Maar bij grotere bedrijven hebben de werknemers meestal wel een hoger inkomen.

Uit het onderzoek bleek dat 41 procent van de Amerikaanse werknemers bij bedrijven met minder dan honderd man personeel heel tevreden is over het werk. Bij bedrijven met meer dan duizend werknemers daalt dit tot minder dan 33 procent. “In kleine ondernemingen hebben werknemers ook minder druk op het privé-leven,” aldus het magazine Managers Online. “Bij grote bedrijven is die druk er juist wel.”

Bij grote ondernemingen zegt 46 procent dat het gezinsleven onder het werk leidt, terwijl er ook geen goede sociale contacten opgebouwd kunnen worden. “Dit komt vooral door de lange uren die gedraaid worden bij het bedrijf,” wordt er benadrukt. “Bij grote bedrijven wordt over het algemeen wel meer geld verdiend dan bij de kleinere ondernemingen.”

Daarnaast wordt er opgemerkt dat zich bij kleine bedrijven ook een groot deel van het sociale leven zich afspeelt op de werkplek. Bij grote bedrijven geldt dit slechts voor negen procent van het personeel.