managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerikaanse overheid op YouTube

Posted by managing21 on september 21st, 2006

De Amerikaanse overheid gebruikt de populaire sociale netwerksite YouTube als kanaal om een aantal campagnes te lanceren. Zo heeft het Office of National Drug Control Policy (ONDCP) een aantal filmpjes tegen druggebruik op de videosite geplaatst. Daarmee hoopt de ONDCP een groter publiek te kunnen bereiken. 

Het is voor de eerst dat de Amerikaanse overheid de populaire videosite gebruikt als kanaal voor zijn beleid. “Ook al stopt er slechts één tiener met het gebruik van drugs na het zien van onze filmpjes, dan al is het een succes te noemen,” aldus de ONDCP. De betrokken clips zijn eerder al vertoond op de Amerikaanse televisie.

Aan de video’s werden verscheidene onderwerpen meegegeven. Ze zijn te vinden wanneer men zoekt op de termen weed, marijuana, peer-pressure of war on drugs. Als auteur staap ONDCPstaff vermeld. De ONDCP is de jongste jaren steeds meer aan het experimenteren met nieuwe campagnevormen. Zo lanceerde het bureau vorig jaar een eigen weblog en werkt het met podcasts.

Op YouTube staan ettelijke filmpjes over drugs. Daarin valt onder meer te zien hoe op feestjes geëxperimenteerd wordt met verschillende drugs of hoe marihuanaplanten gekweekt kunnen worden. Verwacht wordt dat er vlug parodieën zullen verschijnen op de ONDCP-filmpjes. Het drugsbeleid van George W. Bush heeft immers veel tegenstanders.