managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Oprolbare laptops in zicht

Posted by managing21 on september 21st, 2006

Oprolbare laptop-schermen zijn mogelijk dichterbij dan werd gedacht. Een aantal wetenschappers van de universiteit van Cambridge hebben immers metalen structuren die van een scherm kunnen omgevormd worden tot buizen en andere structuren. Dit zou volgens hen in de toekomst kunnen leiden tot elektronische toestellen die opgerold zouden kunnen worden en in een tas of een binnenzak zouden kunnen gestopt worden. 

“Volgens de wetenschappers zou het materiaal ook kunnen gebruikt worden voor herbruikbare verpakkingen, oprolbare toetsenborden en tijdelijke schuilplaatsen,” aldus BBC News. De metalen bladen zijn vervaardigd uit koper en hebben geen bewegende delen zoals scharnieren of sloten. Ze zouden in alle mogelijke vormen kunnen gezet worden.

Professor Keith Seffen, onderzoeksleider aan het Departement of Engineering aan de universiteit van Cambridge, zegt zijn idee gehaald te hebben bij armbandjes die van een rechte vorm rond de pols kunnen geklikt worden. Hij vergelijkt het met rubber, dat geplooid kan worden, waarbij tegelijkertijd ook de spanning in de structuur wordt veranderd.

Seffen merkt daarbij op dat de vorm en de spanning met elkaar verbonden zijn. “Hoe meer de vorm gewijzigd wordt, hoe groter de spanning wordt, tot het materiaal het uiteindelijk begeeft,” voert hij aan. “Wij hebben een manier ontwikkeld om de vorm en de spanning op een positieve manier met elkaar te laten omgaan.”

De Cambridge-onderzoeker benadrukt dat met die oplossing verscheidene toepassingen worden gerealiseerd. “Het materiaal is bijzonder geschikt voor flexibele elektronica,” merkt hij op. “Omdat deze structuren van één blad metaal zijn gemaakt, kunnen ze ook snel en goedkoop vervaardigd worden en zijn ze ook licht en gemakkelijk om mee te voeren.”