managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Driedimensionele televisie staat voor de deur

Posted by managing21 on september 21st, 2006

Binnen drie jaar zou driedimensionale televisie op de markt kunnen komen. Dat stelt het Europese onderzoeksconsortium 3DTV. Verwacht wordt dat er een grote interesse zal komen van bioskoopliefhebbers. Holografische televisie daarentegen is volgens de onderzoekers echter nog wellicht niet voor de eerstvolgende tien jaar. 

Onderzoeksverantwoordelijke Levent Onural voert aan dat holografische televisie haalbaar is, maar dat de technologie nog niet op punt staat. Hij maakt gewag van een periode van tien jaar, maar anderen denken aan veertien tot twintig jaar. “Maar het zou wel een ultieme kijkervaring opleveren,” meent hij. “Dat zou onder meer toelaten om een voetbalwedstrijd in klein formaat op een tafel te bekijken, alsof men boven in een stadion zou zitten.”

Maar stereoscopische driedimensionale televisie, met beelden die de indruk van diepte wekken, zouden volgens de Turkse onderzoeker van de universiteit van Bulkent al over drie jaar gemeengoed kunnen zijn, zowel in de bioskoop als in het gezin. “De technologie is al veel jaar aanwezig, maar recente ontwikkelingen hebben er ook voor gezorgd dat de beruchte bewegingsziekte kan worden vermeden,” merkt hij op.

Daarnaast heeft het consortium ook toestellen ontwikkeld waarmee driedimensionale beelden kunnen bekeken worden zonder een speciale bril. Het grootste succes verwacht professor Onural in de bioscoopsector, maar verwacht ook dat de televisiekijker in deze technologieën zal geïnteresseerd zijn.