managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Vliegtuigpassagiers betalen ziektebestrijding

Posted by managing21 on september 21st, 2006

De Verenigde Naties willen de inkomsten uit extra heffingen op vliegtickets gebruiken voor de bestrijding van ziekten zoals aids, malaria en tbc. Dat werd gemeld bij de oprichting van Unitaid, een nieuw fonds van de Verenigde Naties en dat op zoek moet gaan naar alternatieve financieringsvormen voor ontwikkelingshulp. 

Chili was twee jaar geleden het eerste land dat de solidariteitsbelasting op vliegtickets invoerde. Frankrijk volgde de voorbije zomer als tweede land. President Jacques Chirac verwachtte dat de belasting in het eerste jaar 15 miljoen euro zal opbrengen. Gespreid over de volgende vier jaar zou daar nog eens 200 miljoen euro moeten bijkomen.

Achttien landen hebben aangekondigd dat ze solidariteitsheffingen zullen gaan heffen. Unitaid zal het geld gebruiken voor de strijd tegen de dodelijke ziekten aids, malaria en tuberculose, die de ontwikkeling in veel arme landen in de weg staan. Voormalig Amerikaans president Bill Clinton is met zijn Clinton Foundation één van de pioniers van Unitaid. Clinton wil rechtstreeks met de producenten van medicijnen onderhandelen om grote hoeveelheden geneesmiddelen in te kopen tegen lage prijzen.

Wereldwijd lijden veertig miljoen mensen aan aids. Negen op de tien nieuwe besmettingen gebeuren in ontwikkelingslanden. Bovendien maakt tuberculose twee miljoen doden per jaar. Een kwart daarvan zijn Afrikanen. Daar sterft ook elke dertig seconden een kind aan malaria.