managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Digitale democratie wordt bedreigd

Posted by managing21 on juni 10th, 2006

De digitale democratie wordt bedreigd. Dat is de reactie van een aantal analisten op de weigering van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om telecombedrijven te verplichten iedereen toegang te bieden tot een internet met dezelfde snelheid. Gevreesd wordt dat daardoor het internet zal uiteenvallen in een snel en traag gedeelte.

De nieuwe Amerikaanse telecomwet geeft providers het recht een bedrag aan te rekenen voor het doorgeven van internetverkeer dat veel bandbreedte inneemt. Internetbedrijven die weigeren te betalen, zouden daarvoor met een tragere snelheid van het internetverkeer afgestraft worden.

De Amerikaanse senator Olympia Snowe had vooraf al gewaarschuwd dat de wet een einde zou maken aan de digitale democratie. “Innoverende initiatieven zonder zware financiële ondersteuning zullen zich niet meer kunnen ontwikkelen,” benadrukte ze. Internetbedrijven zoals Google, Microsoft, Yahoo en Amazon hadden eveneens geprotesteerd tegen de nieuwe wet, net zoals muziekfiguren als R.E.M. en de Indigo Girls en organisaties als de Christian Coaltion en de Gun Owners of America.

De telecomsector zegt echter dat een neutraal net de kosten voor de consument zouden opdrijven. Die zou dan volgens de industrietak zwaar moeten betalen voor de zware investeringen die nodig zijn voor een snel internet, dat onder meer video met hoge resolutie moet toelaten. Voortaan zullen websites die dergelijke beelden aanbieden, de telecombedrijven daarvoor moeten betalen.