managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 22nd, 2006

Een fusie tussen Suez en Gaz de France zou 20.000 kosten. Bovendien zou GdF 21 procent van zijn gascontracten (in volume) in Frankrijk verliezen. Dat staat in een rapport van de Franse vakbonden. Het studiebureau Alpha, dat het rapport opstelde op vraag van de vakbonden bij GdF, voorspelt volgens die vakbonden een vermindering een tiende van het banenbestand tegen 2010, of 20.000 banen. Nog volgens de bonden zou GdF 21 procent van het volume aan verkocht gas in Frankrijk afstaan om groen licht te krijgen van Europa voor de fusie. In een mededeling ontkent GdF de berichten. Het bedrijf stelt dat die enkel tot doel hebben een sfeer van angst te scheppen rond het fusieproject. Volgens GdF is de fusie een groeiproject en zal de fusie banen creëren.

Een nieuwe test biedt de mogelijkheid via gsm of computer de hoeveelheid alcohol in het bloed te meten alvorens in de wagen te stappen. Het Antwerpse provinciebestuur hoopt met deze toepassing op termijn nog betere resultaten te halen in de strijd tegen dronkenschap aan het stuur. Het aantal weekendongevallen met doden of zwaargewonden is in de provincie Antwerpen tijdens de eerste acht maanden van dit jaar gehalveerd tegenover dezelfde periode in 2005. Toch nemen nog teveel mensen dronken plaats aan het stuur, vindt het provinciebestuur. De nieuwe test geeft na het ingeven van een aantal persoonlijke gegevens en de verbruikte hoeveelheid alcohol aan hoe lang de automobilist niet meer mag rijden. De applicatie kan via de website www.wodca.be gratis op de computer gedownload worden of rechtsreeks op de meeste gsm-modellen gezet worden door aan het normale providertarief een sms te sturen naar 3507 met de boodschap ’WODCA’. Dit weekend is er een eerste gelegenheid om de toepassing te testen.

Bij een ongeluk met een monorail in het Duitse Lathen zijn tot negentien doden gevallen. De trein ontspoorde tijdens een proefrit en reed op het moment van het ongeval zo’n 200 km/uur. Tien inzittenden zouden de klap hebben overleefd. Een hogesnelheids-monorailtrein en een dienstwagon botsten iets na tien uur vanochtend. De magnetisch aangedreven monorailtrein (Transrapid) zonder bestuurder reed op het moment van het ongeval zo’n 200 kilometer per uur. Er waren zo’n 29 mensen aan boord van de monorail. Het ongeval gebeurde op een testspoor dat gebouwd is op betonnen palen van vier meter hoog. Treinen kunnen op de rails snelheden tot 450 kilometer per uur halen.

De globale militaire uitgaven voor 2006 zullen hoger liggen dan de maximumuitgaven die tijdens de Koude Oorlog werden bereikt. Dat stelt de liefdadigheidsorganisatie Oxfam. De militaire uitgaven over de hele wereld worden voor 2006 geschat op 1.059 miljard dollar (835 miljard euro). Dat is meer dan de hoogste militaire uitgaven tijdens de Koude Oorlog, of vier keer meer dan het bedrag dat aan internationale hulp wordt besteed. De stijging van de militaire budgetten heeft een snelle groei van de wapenindustrie tot gevolg, waarvan de belangrijkste ondernemingen hun verkoop met 60 procent zagen stijgen. Voor de wapenindustrie steeg de verkoop van 157 miljard dollar (123,8 miljard euro) in 2000 tot 268 miljard dollar (211,3 miljard euro) in 2004, aldus Oxfam. De Verenigde Staten en de landen uit het Midden-Oosten zijn de belangrijkste verantwoordelijken voor de stijging van de militaire uitgaven.

De Italiaanse minister van justitie Clemente Mastella heeft gisteren een intern onderzoek gelast om na te gaan of justitiemedewerkers betrokken waren bij of weet hadden van het grootschalige afluisterschandaal dat eerder deze week aan het licht kwam. Woensdag werden twintig verdachten opgepakt, onder wie een voormalige veiligheidschef van Telecom Italia, Giuliano Tavaroli, en het hoofd van een detectivebureau, Emanuele Cipriani. Tavaroli en mogelijk andere verdachten verkregen gegevens zoals strafbladen en bankrekeningnummers van duizenden sporters, bekende Italianen en medewerkers van Telecom Italia door de inspanningen van Cipriani, belastingfunctionarissen, agenten en andere ambtenaren. Waar Tavaroli de gegevens voor gebruikte is nog onduidelijk. De twintig verdachten worden corruptie en machtsmisbruik ten laste gelegd. Drie van hen hebben huisarrest. De Italiaanse justitie heeft ook beslag laten leggen op bankrekeningen van Cipriani in Luxemburg en Zwitserland.

Het hooggerechtshof in de Indiase deelstaat Kerala heeft vrijdag een verbod op de productie en verkoop van frisdranken van Coca-Cola, Pepsi en andere merken ongedaan gemaakt. Het verbod werd vorige maand ingesteld toen het Centrum voor Wetenschap en Milieu in New Delhi meldde te hebben vastgesteld dat de frisdranken meer pesticiden bevatten dan is toegestaan. Ook in zeven andere deelstaten werden de productie en verkoop van cola en andere frisdranken geheel of gedeeltelijk verboden, maar het verbod in Kerala was het strengst. Coca-Cola India en PepsiCo reageerden verheugd op de rechterlijke uitspraak en zeiden nooit te hebben getwijfeld aan de veiligheid van hun in India geproduceerde frisdranken. Het hof sprak zich niet uit over de veiligheid van de producten, maar stelde dat de deelstaatregering niet bevoegd is om de productie en verkoop van levensmiddelen te verbieden. Alleen de federale overheid mag dat.

Wie mee wil tellen moet minstens een miljard dollar bezitten, althans om op de lijst van vierhonderd rijkste Amerikanen van het tijdschrift Forbes te komen. Samen bezitten de allerrijksten 1,25 miljard dollar (980 miljard euro), vergeleken met 1,13 miljard (890 miljard euro) vorig jaar. De nummers ̩̩n en twee op de donderdag gepubliceerde lijst zijn dezelfden als vorig jaar: Microsoft-oprichter Bill Gates en Warren Buffett van Berkshire Hathaway, met respectievelijk 53 en 46 miljard dollar. Casino-magnaat Sheldon Adelson schoot van plaats 15 omhoog naar plaats 3, met een bezit van 20,5 miljard (16,1 miljard euro); een twee jaar geleden geopend gokpaleis op het eiland Macau heeft Adelson geen windeieren gelegd РForbes rekende uit dat hij in de afgelopen twee jaar ongeveer 1 miljoen dollar per uur verdiend heeft. De oprichters van internetzoekmachine Google, Sergey Brin en Larry Page, staan op twaalf en dertien en zijn met elk 33 jaar de jongsten op de lijst.

Het gemiddeld Amerikaanse huishouden telt momenteel meer televisietoestellen dan mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau Nielsen Media Research. Er zijn momenteel gemiddeld 2,73 televisietoestellen in een doorsnee Amerikaans huishouden, dat uit 2,55 personen bestaat. De helft van de Amerikaanse huishoudens heeft drie of meer toestellen en slechts 19 procent heeft maar één toestel in huis. In 1975 had nog 57 procent van de huishoudens slechts één toestel en had 11 procent er drie of meer. In een gemiddeld huishouden in de Verenigde Staten staat de televisie meer dan eenderde van de dag aan, namelijk acht uur en veertien minuten volgens Nielsen. Dat is een uur langer dan tien jaar geleden. De gemiddelde Amerikaan kijkt dagelijks vier uur en 35 minuten televisie.

Multimediagigant Microsoft heeft twintig Amerikaanse bedrijven gedagvaard voor de verspreiding van illegale software. Microsoft beschuldigt de bedrijven onder meer van ‘hard-disk loading’, waarbij illegale software geïnstalleerd wordt op een computer die dan wordt doorverkocht aan nietsvermoedende klanten. Het gaat om twintig bedrijven uit de staten Connecticut, Florida, Georgia, Kansas, New Jersey, New York, Ohio, Oregon en Texas. Uit een in juni uitgevoerd onderzoek door Microsoft naar 348 illegaal gekopieerde cd’s van het besturingsprogramma Windows XP bleek een derde niet te werken. Bij de rest functioneerden bepaalde veiligheidsmaatregelen of toepassingen niet.

Shell heeft een belang genomen van 75 procent in het Chinese Tongyi Petroleum. Dat heeft het concern vrijdag bekendgemaakt, zonder financiële details te vermelden. Tongyi Petroleum produceert en verkoopt het belangrijkste smeerolie-merk van China, zo schrijft Shell. Met de overname van het belang wordt Shell naar eigen zeggen de leidende internationale speler op het gebied van marketing van smeerolie-producten in China en verkrijgt het een op twee na grootste aandeel in deze snelgroeiende markt. De markt voor deze producten wordt geschat op meer dan 6 miljard liter per jaar.

Meer Nieuws