managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Zuid-Europa innovatiever met internet

Posted by managing21 on september 22nd, 2006

Zuid-Europese internetgebruikers zijn meer ontvankelijk voor nieuwe internettechnologieën als RSS Feeds, VOIP en podcasts, dan Noord-Europese. Dit blijkt uit een Europese internetstudie uitgevoerd door onderzoeksbureau InSites Consulting. België en Zweden zouden volgens de onderzoekers het meest achterop lopen. 

Volgens de studie van InSites in Spanje koploper, want bijna 30 procent van de internetgebruikers downloadt minstens een keer per week RSS feeds, terwijl 27 procent een weblog maakt en 19 procent vodcasts binnenhaalt. In Noord-Europa houden internetters zich veel minder bezig met deze technologieën.

“Hoewel het op het eerste zicht vreemd lijkt dat vooral Zuid Europese landen innovatief internetgedrag vertonen, is er een heel duidelijke verklaring voor,” aldus InSites, “In Zuid Europese landen is de internetpenetratie een stuk lager dan in het Noorden, waardoor de Spaanse en Italiaanse internetters vaak een meer innovatief profiel hebben in vergelijking met Noordelijker gelegen landen waar zo goed als iedereen op internet actief is.”

Nederland is koploper bij het gebruik van online bankieren. Maar liefst 64 procent van de Nederlanders internetters geeft aan dit minstens één keer per week te doen. In Italië is het gebruik met 24 procent het laagst. Duitsers e-mailen het vaakst (96 procent) en zijn ook koploper met online gokken (25 procent). De Britten zijn marktleider met instant messaging (69 procent).