managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europese Commissie tegen online bomhandleidingen

Posted by managing21 on september 22nd, 2006

De Europese Commissie stuurt aan op een verbod op websites die uitleggen hoe iemand een bom kan maken of gebruiken. Europees commissaris van justitie Franco Frattini heeft dat bij een EU-vergadering in Finland voorgesteld aan de justitieministers uit de EU-landen. 

Frattini zegt geen specifieke websites op het oog te hebben. Wel wil hij het extremisten moeilijker maken om zelf explosieven te ontwikkelen. “We moeten de vrijheid van meningsuiting daarvoor heroverwegen,” meende hij. De commissaris wil tevens betere apparatuur om nieuwe types bommen te ontdekken. Europol en Eurojust moeten volgens hem tegelijk een uitgebreider register van alle denkbare explosieve stoffen aanleggen.

De EU-politici verklaarden er bezorgd over te zijn dat terroristen ook jongeren uit eigen land zijn, zoals bleek bij de verijdelde aanslag op het Londense vliegveld Heathrow. Frattini wil daarom in januari een conferentie beleggen met onderwijzers uit de hele Europese Unie. Hij wil de leerkrachten vragen hoe radicalisering onder jongeren kan worden voorkomen.