managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Microsoft wil software vrijgeven

Posted by managing21 on september 22nd, 2006

Microsoft is van plan om een gratis versie uit te brengen van zijn eenvoudige kantoorsoftwarepakket. Het bedrijf heeft zich lange tijd verzet tegen gratis software, maar beseft nu blijkbaar dat het niet achter kan blijven bij concurrenten zoals Google, die al gratis bedrijfssoftware aanbieden via het web. 

Microsoft, marktleider op het gebied van software voor computergebruik, heeft zich lange tijd verzet tegen het gratis aanbieden van software via internet. Maar het bedrijf zou nu aan het onderzoeken zijn of het Microsoft Works kan aanbieden. Het programma zal dan wel worden voorzien van advertenties, om alsnog inkomsten te genereren. Wanneer de gratis programma’s op het web verschijnen is nog niet bekend.

Google is sinds enkele weken begonnen met het aanbieden van gratis bedrijfssoftware. Het pakket Google Apps for Your Domain omvat gratis software voor e-mail, agendavoering en interne communicatie aan onder meer bedrijven. De diensten worden online aangeboden waardoor niet elke individuele computer van software hoeft worden te voorzien.

Microsoft en Google strijden al tijden om de gunsten van de internetgebruiker. De technologiegiganten zetten om de haverklap nieuwe diensten in de markt. Google schroomt niet zijn diensten gratis aan te bieden, Microsoft daarentegen lijkt daar meer moeite mee te hebben.

Het softwareconcern experimenteert momenteel wel met verschillende gratis webdiensten. Zo lanceerde Microsoft het internetplatform Windows Live. Binnenkort zal Microsoft ook zijn nieuwe besturingssysteem Vista lanceren, de langverwachte opvolger van Windows. Naar verwachting komt Vista eind dit jaar uit op de zakelijke markt.