managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Citizendium moet betere Wikipedia worden

Posted by managing21 on september 22nd, 2006

Wikipedia-pionier Larry Sanger brengt onder meer Citizendium, een verbeterde versie van de online encyclopedie, op de markt. Citizendium moet een betere, gezondere versie worden dan de oorspronkelijke Wikipedia, maar zal voorlopig alleen in het Engels geraadpleegd kunnen worden.

Larry Sanger is uiterst sceptisch over de kansen dat de succesvolle Wikipedia zijn vele kinderziekten zal overwinnen. Volgens Sanger zijn deze problemen immers behoorlijk structureel. Politieke en persoonlijke polemiek, machtsmisbruik van beheerders en algemene onbetrouwbaarheid zijn volgens hem inherent aan het Wikipedia-concept. Dat stimuleert volgens hem anoniem amateuristisch broddelwerk.

Meeschrijven aan Citizendium kan dan ook alleen met naam en toenaam. Dat neemt de anonimiteit weg, maar werkt de website met een persoonlijke verantwoordelijkheid voor de tekst. Sanger hoopt dan ook vooral intellectuelen, wetenschappers en experts te kunnen aantrekken om zich te ontfermen over de inhoud en de redactie van Citizendium. Hoofdredacteur wordt Larry Sanger zelf.

Citizendium neemt de huidige Wikipedia als uitgangspunt. Het begint letterlijk als een kloon door de gehele Wikipedia te kopiëren naar het Citizendiumdomein. Dat kan en mag immers volgens de Vrije Documentatie Licentie waaronder Wikipedia valt. Vervolgens zorgen de redacteuren voor verificaties en verbeteringen.

Ook Citizendium zal onder de vrije licentie vallen. Wikipedia kan dan ook de geredigeerde en goedgekeurde teksten van Citizendium integraal terugkopiëren naar Wikipedia. Larry Sanger en Jimmy Wales stonden trouwens samen aan de wieg van Wikipedia, maar kregen al vlug onenigheid over de koers die gevolgd moest worden.