managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 23rd, 2006

De Amerikaanse supermarktgigant Wal-Mart Stores wil dat zijn 60.000 toeleveranciers minder verpakkingsmaterialen voor hun producten gaan gebruiken. Het concern hoopt daarmee 2,7 miljard euro te besparen. Wal-Mart wil dat zijn toeleveranciers vanaf 2008 over een periode van vijf jaar 5 procent minder verpakkingsmaterialen gebruiken. Daarmee verwacht het concern de CO2-uitstoot in de atmosfeer met 667.000 kubieke ton te kunnen reduceren. Ook wordt voorkomen dat miljoenen kilo’s afval op de vuilnisbelt terechtkomt. Bovendien sparen de toeleveranciers bijna 11 miljard dollar aan verpakkingskosten uit, aldus Wal-Mart. Het concern uit Bentonville, Arkansas zal zijn toeleveranciers controleren of ze zich aan de regels houden. Bedrijven die minder gebruiken of meer geschikte verpakkingsmaterialen toepassen, worden daarvoor beloond. 

Een astronaute van het teruggekeerde ruimteveer Atlantis is tijdens een welkomstceremonie in Houston onwel geworden. Heidi Piper (43) leek wat in de war te zijn en zakte ineen tijdens een korte toespraak voor ongeveer 250 mensen. Piper was tijdens haar eerste vlucht één van de vier astronauten die tijdens lastige ruimtewandelingen twee gigantische nieuwe zonnepanelen op het Internationaal Ruimtestation ISS installeerden. Haar missie duurde een dag langer vanwege te slecht weer op Cape Canaveral in Florida en perikelen rond onbekende voorwerpen in de buurt van de shuttle. Een woordvoerder van de NASA noemde een dergelijke appelflauwte niet abnormaal voor iemand die pas terug is van een ruimtemissie en die zich weer aan de zwaartekracht aanpast. Het gebeurt echter hoogstzelden dat dit in het publiek gebeurt.

De Japanse autoconstrusteur Nissan gaat voortaan zelf hybride technologie ontwikkelen. Het zal de samenwerking met Toyota, die sinds 2002 van kracht is, breken. Dat schrijft de Japanse pers zaterdag. Toyota zou zich niet kanten tegen deze beslissing, zo luidt het. “Nissan wil tegen 2010 een hybride wagen, gebaseerd op eigen technologie, op de markt brengen,” zegt de krant Yomiuri Shimbun zaterdag op zijn website. Nissan, dat voor 44 procent bezit is van het Franse Renault, had in 2002 een samenwerkingsakkoord gesloten met het Japanse nummer één, Toyota, een pionier inzake hybride technologie. De recente toename van de vraag naar hybride wagens onder invloed van de hoge brandstofprijzen, maakt dat Nissan zijn positie herizet, aldus de krant. Nissan zou uiteindelijk enkel een beroep moeten doen op de hybride technologie van Toyota voor de zowat 100.000 Altima Hybrid-voertuigen die vanaf volgend jaar in de VS op de markt moeten komen.

Patricia Dunn, de voorzitster van de raad van bestuur van de Amerikaanse informaticagroep Hewlett-Packard, heeft met onmiddellijke ingang ontslag genomen. Dat heeft de topman van HP, Mark Hurd, vrijdagavond meegedeeld tijdens een persontmoeting rond het spionageschandaal dat de groep teistert. Het vertrek van Dunn, dat oorspronkelijk voorzien was voor januari, kadert in het schandaal rond het afluisteren van telefoongesprekken van directieleden en journalisten. “Patricia Dunn heeft haar ontslag aangeboden en wij hebben het aanvaard,” aldus Hurd, die met onmiddellijke ingang ook voorzitter wordt. Het voorstel van Hurd om op 28 september een spontane getuigenis af te leggen voor een commissie van het Amerikaanse Congres, werd aanvaard.

Japan heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag met succes een satelliet gelanceerd die de Zon moet onderzoeken, zo heeft het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa meegedeeld. Europa participeert samen met Noorwegen in de Solar-B missie.Vanaf de basis Unichoura in Japan lanceerde Jaxa vrijdag om 23.36 uur Belgische tijd een lichte M-5 draagraket. Het zevende exemplaar van dit rakettype zette de 900 kilo wegende Solar-B uit in een polaire baan, op een zodanige manier dat de satelliet minstens negen maanden door onze ster wordt beschenen. De missie van drie jaar moet meer leren over de oorzaken van uitbarstingen op de Zon, over het ontstaan en verdwijnen van magnetische velden, de amplitude in de variaties van de energie die onze ster uitstoot en over stralingsprocessen. Het is de derde Japanse satelliet ter studie van de Zon, na de Hinotori (1981) en Yokhoh (1991).

Eind vorig jaar was het aantal residentiële gebruikers van VoIP-diensten al met 83% gestegen van 10,3 naar 18,7 miljoen. Dat staat in een rapport van Point Topic. Als je er de pc-to-phone gebruikers via Skype en andere er bij telt, dan komt het aantal kort bij 24 miljoen. Japan, Frankrijk en de Verenigde Staten zijn de grootste markten, maar ook in landen zoals Nederland en Noorwegen wordt het aantal VoIP-gebruikers werkelijk significant, aldus het rapport. Op basis van een aantal parameters heeft Point Topic de inkomsten van Skype voor het 4de kwartaal 2005 geschat op 28,4 miljoen dollar, bestaande uit gemiddeld 2 dollar per maand voor 4,7 miljoen betalende gebruikers. De studie geeft geen prognoses voor de nabije toekomst.

De wilde dieren uit Kenia die moesten worden uitgevoerd naar Thailand, mogen in hun natuurlijke habitat blijven na de geslaagde staatsgreep in het Aziatische land. Experts hopen dat het omstreden akkoord tussen Nairobi en Bangkok nu definitief zal worden opgeheven. In november sloten beide landen een overeenkomst over de export van wilde dieren naar een park in de stad van de Thaise premier Thaksin Shinawatra. Kenia zou onder meer nijlpaarden, zebra’s, roze flamingo’s en buffels leveren. Het akkoord werd in december al opgeschort door een rechtbank nadat een onderzoek werd geopend naar de wettelijkheid van de overeenkomst. Thaksin was genoodzaakt zijn park in februari te openen zonder Keniaanse dieren. “Eigenlijk zijn we opgelucht dat we het akkoord kunnen stopzetten, want de Keniaanse overheid werd uit verschillende hoeken onder druk gezet,” zegt een verantwoordelijke van het Keniaanse ministerie voor toerisme. Ook de Afrikaanse dierenrechtenorganisaties hopen dat de overheid onder de overeenkomst uit kan.

Mensen en olifanten vliegen elkaar steeds vaker in de haren in het noordoosten van India. Volgens een rapport dat het ministerie van Natuurbeheer vrijdag uitbracht, hebben de afgelopen vijf jaar 239 mensen en 265 olifanten het leven gelaten door gewelddadige confrontaties. De experts wijten de escalerende strijd tussen mens en dikhuid aan het steeds kleiner worden van het leefgebied van de olifant door verstedelijking en ontbossing. De dieren zijn steeds vaker gedwongen het territorium van mensen binnen te dringen op zoek naar voedsel.

Procter & Gamble heeft de verkoop van een van zijn huidverzorgingsproductlijnen in China tijdelijk stopgezet, nadat er sporen van mogelijk schadelijke chemicaliën waren ontdekt. Dat heeft de Amerikaanse fabrikant van consumentenartikelen bekendgemaakt. Het concern wacht een onderzoek van de Chinese autoriteiten vol vertrouwen af. Die bekijken of er in de producten van Procter & Gamble, waaronder gezichtscrème en sunblock, te hoge waarden van bepaalde chemicaliën zitten. “Het gehalte van deze elementen in onze producten is extreem laag, ongeveer 100 keer minder dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig beschouwt,” liet een woordvoerder van Procter & Gamble weten. Het bedrijf is de laatste in een rij multinationals in Azië, die problemen hebben met de samenstelling van hun producten. In de zuidelijke Indiase deelstaat Kerala heeft de communistische regering vorige maand de productie en verkoop van frisdranken van Coca-Cola en PepsiCo verboden.

Zakenman Richard Branson investeert de komende tien jaar 3 miljard dollar tegen de opwarming van de aarde. Dat goede nieuws maakte de oprichter van Virgin bekend op een milieubijeenkomst in New York. De komende drie jaar alleen al stopt hij 400 miljoen dollar in de speciaal opgerichte investeringsmaatschappij Virgin Fuels. Hij wil vooral op zoek naar nieuwe vormen van productie van biobrandstof. Maar de flamboyante zakenman heeft op termijn ook wilde plannen om vliegtuigen op zonne-energie te laten vliegen. Schuldgevoel of een doordachte economische beslissing? Wellicht de twee. Zijn luchtvaartmaatschappijen, waaronder Virgin Atlantic en een stukje van het Belgische Virgin Express, vormen een belangrijke poot in zijn imperium. En dat vliegtuigen niet de meest milieuvriendelijke vervoermiddelen zijn, is geen geheim. Maar Branson voelt waarschijnlijk ook wel aan dat met een schoon imago en milieuvriendelijke producten in de toekomst flink wat geld te verdienen valt.

Meer Nieuws