managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Tomcat is met pensioen

Posted by managing21 on september 23rd, 2006

De Amerikaanse Navy heeft vrijdag afscheid genomen van de beroemde F-14 Tomcat. Woensdag vlogen de laatste toestellen voor een reeks afscheidsplechtigheden naar het Oceana Naval Air Station in Virginia. Drie decennia lang was de Tomcat het belangrijkste vliegtuig op Amerikaanse vliegdekschepen. 

Het jachtvliegtuig werd vooral beroemd door de film ‘Top Gun’ (1986) met Tom Cruise, maar was volgens het magazine E-Canada Now bij de piloten vooral populair om zijn snelheid, hanteerbaarheid en een breed arsenaal aan wapens dat aan boord gebruikt kon worden.

De Tomcat maakte zijn eerste vlucht in 1970 en kwam in het midden van datzelfde decennium in dienst van de Amerikaanse Navy. De toestellen werden onder meer gebruikt voor missies in Libië en Libanon en werden ook ingezet in de Golfoorlog, de Bosnische Oorlog en de campagnes in Afghanistan en Irak.

De F-14 is in staat snelheden boven Mach 2 te halen, dankzij het gebruik van een krachtige naverbranding. De vleugels kunnen achteruitgevouwen worden bij hoge snelheden en vooruit geplaatst worden om bij gevechten de manoeuvers te vergemakkelijken. Sinds de jaren negentig werd de Tomcat (Grumman Aerospace) als belangrijkste Navy-gevechtsvliegtuig vervangen door de F/A-18 Hornet (Northrop Grumman).

Toch verdwijnt de Tomcat niet helemaal uit de actuele militaire activiteiten. Het Iraanse leger zal ze nog verscheidene jaren zitten. Tijdens het regime van de sjah kocht het land 79 toestellen. Door een gebrek aan wisselstukken en slijtage zouden daarvan echter nog amper tien tot twintig exemplaren operationeel blijven.