managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Tieners worden steeds meer online zakenlui

Posted by managing21 on september 23rd, 2006

In de Verenigde Staten zijn er steeds meer tieners die hun eigen online bedrijfje opstarten en daarmee ook zakelijk succes halen. Dat schrijft de krant The Miami Herald. Sommige van die jonge ondernemers trekken zelfs de aandacht van grote computer- en softwarebedrijven. 

Een voorbeeld daarvan is volgens The Miami Herald de 17-jarige Weina Scott uit Miami Beach, die haar eigen podcast-bedrijf heeft opgestart en op dit ogenblik honderd technologische adviesen per dag geeft aan klanten. De studente fysica strijkt daarmee 40.000 dollar per jaar op.

Volgens analisten is Weina Scott slechts één van de vele tieners die op die manier een eigen bedrijf opstarten, maar weinig in de belangstelling komen omdat ze geen ervaring hebben om zichzelf te promoten. De keuze voor het internet is volgens David Hauser van het Global Student Entrepreneur Awards and Students for the Advancement of Global Entrepreneurship evident.

Het vereiste startkapitaal ligt immers veel lager en ook de kritiek op de jonge leeftijd van de ondernemer ligt veel lager. “Bovendien wordt hen ook veel minder kwalijk genomen wanneer ze een foutje maken,” meent Hauser. “Tegelijkertijd tonen deze jongeren een aanstekelijk enthousiasme.”

Weina Scott is de initiatiefneemster van Switchpod.com, dat gebruikers ruimte biedt om audio en video te uploaden. Switchpod.com heeft op dit ogenblik ongeveer 300.000 bezoekers per maand. De website heeft nu ook de aandacht getrokken van het spraaktechnologiebedrijf Wizzard Software Corporation.

Switchpod werd inmiddels verkocht aan Wizzard voor een bedrag van 200.000 dollar. Bovendien krijgen Weina Scott en haar partner Jake Fischer, één jaar jonger dan zijzelf, een jaarloon van 40.000 dollar. Podcasters moeten het bedrijfje tussen de tien en dertig dollar betalen om hun video’s online te plaatsen. Er is ook een gratis versie, maar die wordt dan gecombineerd met advertenties.

Wizzard verwacht dat Switchpod op korte termijn tot de drie grootste podcast-bedrijven zal behoren. Switchpod heeft op dit ogenblik een tiental adverteerders, maar hoopt in de toekomst ook grotere spelers te kunnen aantrekken.