managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Steeds meer gsm-abonnees met meerdere toestellen

Posted by managing21 on juni 10th, 2006

In meer dan dertig landen zijn er nu meer dan gsm-abonnementen dan inwoners. Dat blijkt uit cijfers van de World Cellular Information Service (WCIS) van Informa Telecoms and Media (ITM). Tegen het einde van dit jaar zou dat al opgelopen zijn tot veertig landen. Operatoren voeren trouwens actief promotie voor het gebruik van meerdere toestellen.

In landen zoals Aruba, Tsjechië, Hong Kong en Koeweit heeft de gsm-penetratie nu een niveau van 100 procent bereikt. In industrielanden zoals Groot-Brittannië, Zweden en Italië is er nu een niveau bereikt van 110 procent. “Hoewel het aantal van de gsm-biztters zich in de meeste geïndustrialiseerde landen zich gestabiliseerd heeft op 80 tot 85 procent, blijft een groter aantal mensen een tweede en zelfs derde toestel te bezitten,” aldus de onderzoekers.

De WCIS stelt dat voor de operatoren daardoor de inkomsten per abonnee wel dalen, maar voegen er aan toe dat het totale gsm-verkeer doet toenemen. “Daardoor zouden ze er kunnen in slagen om in de prijzenoorlog toch hun inkomsten te stabiliseren,” aldus nog het onderzoek. De operatoren voeren trouwens talloze promotiecampagnes en kortingen om de gebruiker aan te zetten meedere abonnementen te nemen.

Tegen het einde van dit jaar zullen volgens de WCIS meer dan veertig landen een gsm-penetratie van meer dan honderd procent hebben. Verondersteld wordt dat ook Rusland, de derde grootste gsm-markt van de wereld, tegen dan die kaap zou gerond hebben. De praktijk blijft trouwens niet beperkt tot de rijkere landen, maar is ook populair in landen als China en Nigeria.