managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

NGMI werkt aan 4G-standaard

Posted by managing21 on september 23rd, 2006

Een internationaal consortium van een aantal grote telecombedrijven heeft het Next Generation Mobile Networks Initiative (NGMI) opgericht. Dat moet instaan voor de ontwikkeling van een gezamenlijke standaard voor de vierde generatie mobiel breedbandverkeer (4G). Bovendien moet het een aantal problemen rond de huidige technologieën kunnen oplossen. 

De 4G-technologie moet volgens de ontwikkelaars beduidend geavanceerder zijn dan de huidige 3G-toepassingen, die eigenlijk een verdere evolutie vormen van 2G-ontwikkelingen, zoals het Universal Mobile Telecommunications System (UMTS). Aan het consortium wordt onder meer deelgenomen door Vodafone, Orange (France Telecom), NTT DoCoMo, Sprint Nextel en China Mobile.

De samenwerking kan volgens Vodafone bevorderen dat fabrikanten bestaande netwerkinfrastructuur en radiospectrum kunnen hergebruiken. Ook is het de bedoeling om de intellectuele eigendomsrechten beter te regelen dan nu het geval is. Tevens hopen de deelnemers in een vroege ontwikkelingsfase de certificering van toestellen goed te organiseren, zodat het introduceren van nieuwe apparaten in de toekomst makkelijker zal verlopen.