managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Afrikaanse groei dankzij China en India

Posted by managing21 on september 23rd, 2006

China en India voeren steeds meer handel met Afrika en investeren ook intensief in het Afrikaanse continent. Dat biedt volgens een rapport van de Wereldbank een groot potentieel voor de economische groei van Afrika. Er wordt aangestuurd op maatregelen om die trend nog meer te ondersteunen.

Uit de studie bleek dat Azië, met China en India op kop, nu goed is voor 27 procent van de Afrikaanse export. Dat is drie keer meer dan vijftien jaar geleden. Bovendien groeit de Aziatische uitvoer naar Afrika met ongeveer achttien procent per jaar. Dat is meer dan alle andere wereldregio’s.

Volgens het rapport moeten China, India en Afrikaanse landen hun handelshervormingen verbeteren, zodat deze trend nog stimuleerd kan worden. Daarbij wordt aangestuurd op een afschaffing van de Chinese en Indische invoertarieven op Afrikaanse producten. Afrika van zijn kant zou de concurrentiële krachten op zijn markt moeten ondersteunen, zijn beleid verbeteren en zijn economische organisatie versterken.

Het rapport stelt verder dat Afrikaanse landen hun infrastructuur moeten verbeteren en ook hun douanesystemen moeten aanpassen. Tenslotte werd gesteld dat al deze veranderingen niet alleen de Afrikaanse economische ontwikkeling ten goed komt, maar ook een extra zal betekenen voor de Chinese en Indische economie.