managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwe hoop voor ruimtetelescoop Hubble

Posted by managing21 on september 23rd, 2006

De quasi smetteloze vlucht van het ruimteveer Atlantis zorgt er wellicht voor dat er een reparatie-missie zal worden ingelast naar de verouderende ruimtetelescoop Hubble. Dat zegt ruimtevaartdeskundige John Logsdon van de George Washington University. Volgens hem wachtte de de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op de afloop van de Atlantis-missie om zijn goedgekeuring te hechten aan het Hubble-project.

NASA-topman Michael Griffin vertelde na de landing van Atlantis dat hij in oktober een beslissing zal nemen over een eventuele Hubble-missie. De ruimtetelescoop werd gelanceerd in 1990, maar heeft zonder een aantal wisselstukken en nieuwe batterijen nog amper enkele jaren te leven. Ook Griffin gaf toe dat de recente vluchten van Atlantis en Discovery een aantal voorwaarden voor een Hubble-missie hebben ingevuld.

Onder meer hebben die twee laatste shuttlevluchten volgens Griffin bewezen dat astronauten in de ruimte hun capsule kunnen inspecteren en desnoods basisherstellingen aan de buitenwand kunnen uitvoeren. “Dat is absoluut nodig,” aldus Griffin. “Een shuttle op Hubble-missie heeft bij een incident geen toevluchtshaven, zoals dat met het International Space Station wel het geval is.”

Griffin wees erop dat Hubble één van de belangrijkste wetenschappelijke instrumenten uit de geschiedenis is. “Indien we menen dat we de telescoop op een veilige manier kunnen herstellen, zullen we dat zeker doen,” aldus de NASA-topman. Eerder al hebben de shuttles drie reizen gemaakt naar de telescoop. Een nieuwe vlucht zou voorzien kunnen worden voor begin 2008.

De NASA heeft nog zestien vluchten voorzien naar het International Space Station, vooraleer de shuttle in 2010 wordt afgeschreven. De Hubble-missie zou daarin moeten gepast worden.